Král Šumavy

11.09.2004

 

účastníci:

Datel Roman - Deitl

Hrubeš Petr - Bigmig

Mareš Jan - Honza

Říha Miroslav - Šemík

Sýkora Robert - Kolíkáč

 

doprovodný tým:

Pardonová Blanka

Sýkorová Kateřina - „Káťa“ s dcerou Veronikou

 

 

Co nás čekalo: mapka, podrobná mapa, profil

dlouhá: 250 km / převýšení 4 628 m

střední: 200 km / převýšení 3 320 m

krátká: 170 km / převýšení 2 500 m

 

 

Komentáře účastníků:

 

Bigmig

Tak je to zase tady. Král Šumavy. Po vrcholu sezóny Vysočině Road se mi tradičně na žádný další maratón nechtělo. Přesto jsem se nakonec zase rozhodl jet. No hlavně proto, abych jako první Šlapka dokončil kompletní dlouhou veloserii. Chyběl mi právě už jen ten Král.

 

Čtvrtek

Přesouváme se s Andělem (A) a dětmi na Nebílovský Borek, kde strávíme pár dní dovolené u tchána na statku. Očekáváme zde i v pátek večer  Šemíka.

 

Pátek

Po obědě vyráží  Anděl na 90 km dlouhou cestu do Klatov, aby nás zaregistroval. Je slunečno, celkem teplo a fouká jen trochu nepříjemný větřík. Večer přijíždí Šemík ve velmi dobré náladě a chroupe si ty svoje mysli preparáty. Dáváme si pár piv a jdeme si celkem brzy lehnout. Ráno vstáváme dříve než obvykle.

 

Sobota

Po 4:30 se trousíme z postelí a oblékáme do cyklistického. Raději si necháváme rezervu, tak vyrážíme Šemíkovým autem už ve 4:50. Cesta ubíhá rychle a celkem bez problému, až na to že Šemda občas sjede z hlavní silnice. Nicméně jsme už v 5:35 v Klatovech, takže je času dost. Vylezeme z auta a kosí nás hrozná zima. Čekáme na zbytek Šlapek ve foajeru internátu a sledujeme ostatní cyklisty, kteří se ženou do zimy.

Blanka ještě rozdává noviny na vystlání hrudníku a v 6:10 se kompletně přesouváme na start na náměstí v Klatovech. Nálada je výborná, zima utužuje kolektiv. J Netrpělivě vyčkáváme start.

Start 6:30

Zhruba po dvou minutách se nám daří dokoloběžkovat na startovní čáru, kde si odpípneme účast. Kolíkáč (Ko) využívá volnější cesty a já se zatím bořím někde v chumlu výletníků s ukrajinami apod. Dokonce se přede mě dostal i muž jednoho závodu Deitl. Prohlížel jsem si se zájmem na startu jeho dres, protože je možno jej vidět pouze jednou v roce a to právě na Králi. Loni jel krátkou jako drak, tak uvidíme letos co s ním provedlo narození prvního dítěte.

Tak zpátky k závodu. Hned na 5. km mě chytá nepříjemná křeč do pravé nohy těsně nad achilovkou. Je to patrně ze zimy. Naštěstí se mi to daří rozhýbat a můžu se vydat dohánět Ko. Ten si zatím udělal velmi slušný náskok. Pálím to trochu nad svoje možnosti, ale nebojím se, že bych někde mohl vykysnout. Jsem určitě za sezonu prověřen už mnoha závody.

Předjel jsem asi 5 skupinek a Ko nikde. Určitě se zase zlepšil, ale že by mi ujel nadobro, tomu se mi nechce věřit. Přichází dlouhé stoupání k Velharticím. Buď tady nebo už nikdy. Těsně pod vrcholem dojíždím Ko a uklidňuji se, že mi nefrnknul definitivně. Na klid to ale rozhodně není, protože se furt jede přes 30. Držím se ve sjezdech zuby nehty, přesto mi Ko před Rábím ujíždí s jinou skupinkou. Už aby přišly kopce.

Stáváme se součástí snad 100 členné skupinky, kde jsou i staří známí z Vysočiny a jiných závodů – Armstrong, Pavel Zach a další. Snažím se v kopcích trochu ujet, ať mě to ve sjezdu moc nestojí sil. Pobolívá mě koleno, to je asi důsledek počátečního přepálení. Nevadí mi naštěstí ve šlapání.

První bufet a zastavujeme jen já a Ko. Ani se ostatním nedivím. K mání jsou jen šátečky, ionťák a banány. Snad jen Mamut měl horší bufety. Zlatá Vysočina. V tomhle se ukazuje, že Král je opravdu nejtěžší závod. Ani nažrat ti nedaj. Jedeme pak už v klídku k Šimanovu. Tam se to trošičku zase sjíždí. Dojíždíme skupinky co nám ujely na bufetu. Ko mi pěkně na Šimanovu nandal. Hold převody 1celá nic ku 1 mi chybí. Potkáváme pěknou cyklistku celou v modrém od amerických pošťáků (US Postal) a trochu jí provokuji, kdo je to ten Armstrong. Ona si je ale jistá a dokonce mě ujišťuje, že má podepsanou fotku. No Fanynka jak má být.

Javorník. Ko to zase pere jako ďas, ani mi nedovolí vydechnout. Začínám si už pomalu myslet, že na něj nemám, ale uklidňuje mě, když říká, že mu určitě zase dojdou síly. J Tak to je v pohodě a zvýšeným úsilím doháníme všechny skupinky co nám ujely na prvním bufetu. Poslední padne ve sjezdu z Javorníku.

Ve stoupání mi bohužel zkolaboval můj věčný již 11 sezón pracující tachometr. Dostal na Vysočině koupel a jen těžko se zní vzpamatovává. Šestý restart v jednom měsíci hovoří sám za sebe.

Propracováváme se až na čelo a překvapuje nás, že ho nikdo nechce táhnout. Sjezd do Rejštejnu je už v naší režii. Oni tam zase nezastaví a tak ať na ně něco najedem.

Rejštejn. Bufet podobných kvalit jako v Bílenicích, a tak se ani moc nezdržujeme. Voda, banány a šátečky.

Stoupání na Zhůří začíná stylově. Předjíždí nás Honza Herda, známý teniskář a pisatel do cykloserveru. Ko zvolňuje a tak se vydávám pronásledovat první skupinku sám. Daří se mi předjet asi 20 lidí a těsně asi 1 km pod vrcholem i čelo. Překvapuje mě, že Honza Herda je stále asi 50 m přede mnou. Už mi neujíždí ba jsem ho dokonce i stáhnul o nějaký metr. Tato skupinka se zformuje na Kvildě a jedem spolu až na Skelnou. Ko zatím v nedohlednu. Rozhoduji se na něj počkat na dalším bufetu. Ve skupince je i Hana Ebertová a komanduje ji jak může J. Má pravdu v tom, že tam není žádný tahoun. Ani já se nechci zbytečně honit.

Až do kostek za Prášilama se nic neděje. Kostky mě dost zbrzdily. Ztratil jsem skupinku, ale ona jede tak pomalu, že mi ani nedá práci ji dohnat.

Skelná. Nechám všechny jet a cpu se rohlíky s máslem a se salámem. Kdyby to viděl Kotě. Přidávám dvě piva. Mezitím doráží Ko a se zdržením asi 12min jedeme na Železnou Rudu. Ve dvou předjíždíme Petra Ševce z KPO a já se pomalu snažím strávit oběd.

V Železné Rudě nás brzdí Germán, který zřejmě nemůže najít vhodného trpaslíka. Opatrně ho objíždíme. Stoupání na Špičák provází Ko zřejmě další drobná krize, protože na moji otázku „zvolňuješ?“, odpovídá celkem klidně: „Nevšiml jsi si, že je kopec, vole?“. Už ale vidím nějakého odpadlíka, tak se uvolňuji naposled od Ko. Je to škoda, zajel zase lépe než na Vysočině. V těch kopcích se do příští sezóny určitě trochu zlepší a převálcuje mě.

Odpadlík je starší chlapík (+-50), který má lepší sjezdy, než stoupání. Ve sjezdu z Hojsovy Stráže mi dává asi minutu. Sjezd je celkem dobrý až na ty zakopané kanalizační propojky na silnici ve vsi. Sjíždíme se těsně před bufetem v Nýrsku.

Nýrsko bufet. Dávám si dva panáky piva a jedu. Vody mám dost. Ko stejně není v dohlednu a teď prý zase přijdou kopce na Sv. Kateřinu. Jedu tedy sám. Stoupání opravdu stojí za to. Po obědě se udělalo už dost horko, tak je to docela fuška. Dojíždím jednoho známého borce z Beskydu, který se mi ozval už na Kvildě. Sjezd ze Sv. Kateřiny také stojí za to. Rozbitá silnice, občas písek a fandící Rómové. Potkávám dalšího cyklistu, který měl defekt. Za odbočkou na Všeruby mě zahřeje pohled na skupinku přede mnou. Bohužel jsou to výletníci na MTB.

Cesta do Kdyně letos vede také jinudy, přes poměrně členitější povrch a nekvalitní silnice. Jedu celkem v pohodě, čekám, že někoho dojedu, nebo on mě, ale nic.

Kdyně – poslední bufet. Exnu lahváče typu G a jedu, hlad nemám. Na Skelné jsem se zasytil dostatečně. Dohnal mě zde borec z Beskydu a jedeme spolu na Koráb a Poleň. Trochu se mi tak daří zrychlit a do cíle přijíždím ještě s lepším výsledkem než jsem očekával. Uspokojil by mě i čas do deseti hodin.

Cíl 16:02

Vyhrává zde kapela, ale nefunguje zobrazovací tabule, takže ani nevím, jestli jsem registrován v cíli. No super. L. Ko přijíždí asi deset min. za mnou a po chvíli pořadatelé oznámí že to balí. Přijde mi to trochu trapné, když více jak stovka cyklistů je ještě na trati. No zkrátka za hodně peněz málo muziky.

Postáváme s Ko a hodnotíme trasu, když v tom volá Šemda, že Honza zlomil řídítka a potřebuje na Koráb přivést kolo. Sháníme doprovodný tým, aby naložil moje kolo a ten asi za 20 min přijíždí. Pomáháme nakládat a vysvětluji Blance co a kde na kole mám, ale na to podstatné, jak se řadí na to zapomínám. Večer se potom dozvídám, že Honza tak dojel z Korábu na dva převody. Gratuluji, to je super výkon.

Aspoň ta večeře se jim povedla. Guláš s přídavkem mě opravdu naplnil dostatečně.

S drobným zpožděním přicházíme do Kulturního domu na vyhlášení vítězů. Pustily nám nejprve video z horských kol. Trochu nechápeme proč, ale zde se opravdu už není čemu divit. Bohužel krása trasy a vynikající atmosféra je zde zřejmě pravidelně vyvažována neschopností pořadatelů.

Potkáváme zde také kluky z doprovodného týmu Vesla na GKR. Bavíme se při reklamní akci na pivo Osto6, kde patříme k prvním ochutnávačům. Tombolu už ani nemáme sílu dokoukat do konce, protože od loňska se zde nic nezměnilo a mažeme raději na klobásu.

Odcházíme spát do Internátu okolo jedenácté hodiny. Ač jsem závod od závodu zkušenější opět jsem si nevzal věci na převlečení. Sprcha bez mýdla byla trochu jalová, ale lepší než nic.

 

Neděle

Vstáváme se Šemdou v 6:30 jako na start KŠ a pozorujeme pořádnou průtrž mračen. V té také zajíždíme do depa pro kola. Po naložení kol přestává pršet a mírně promočeni jedeme zpět na statek. Dáváme si snídani a Šemík po chvíli vyráží do Prahy.

 

Závěrem bych snad mohl dodat, že po sportovní stránce byl závod super. Zlepšení přes dvě hodiny mi udělalo velkou radost a hlavně úspěšné zkompletování veloserie. Doufám, že příští rok už také pojede více Šlapek. Nutno dodat, že počasí nám tentokrát také přálo.

 

 

Deitl

Profil a údaje z CicloTour z trasy 170km.

 

 

Kolíkáč

Tak a tradiční zářijový Král je za námi, bylo to jako vždy parádní, trasa, atmosféra okolo a i počasí vyšlo ...

Do závodu jsme vstupoval, jak se už stalo letošní tradicí, udržet se co nejdéle Bigmiga (dále jen BM) a naplánovali jsme si následující časový plán:

 

průměrná rychlost

26,30 km/hod

 

 

km

čas

hodina

Klatovy - start

0 km

0:00 hod

6:30 hod

Bílenice - bufet

50 km

1:54 hod

8:24 hod

Rejštejn - bufet

97 km

3:41 hod

10:11 hod

Skelná - bufet

150 km

5:42 hod

12:12 hod

Nýrsko - bufet

192 km

7:18 hod

13:48 hod

Kdyně - bufet

221 km

8:24 hod

14:54 hod

Klatovy - cíl

250 km

9:30 hod

16:00 hod

 

Páteční večer v Klatovech probíhal podle obvyklých not, královská večeře zalitá několika ionty, ubytování jsme zvolili v internátu přímo v centru dění, Bigmig se Šemíkem spali na statku.

Ráno je krušné a chladné, ale co se dá dělat, brzký start v 6,30 hod. nás z postelí vyhání již po páté hodině a po posledních předstartovních přípravách, vjíždíme na náměstí v čase 6:15hod. Já si ještě odskakuji na malou do chytře přistavených kadibudek, hrudě si vystýláme novinami proti chladu a už to začíná ...

Masa asi 1100 cyklistů se dává do pohybu, je mi nádherně a tak do toho začínám bušit co to jde. Předjíždím u levé krajnice BM a i většinu cyklistů, chvílemi se schovávám do závětří za jinými rychlejedoucími borci, první kopec před Chlístovem (6.km) mě konečně zahřívá a noviny drží krásně teplo. Trasu znám z předešlých ročníků a tréninkových jízd, takže kopce ani moc nevnímám, až Maloničák (15.km) trochu začínám cítit, že to není úplná „rovina“, načínám první tubu, setkávám se s „Armstrongem z Vysočiny“ a začínám tušit, že jsem v té správné společnosti.

Za Velharticemi (20.km) mě dojíždí konečně i BM a tak to rveme společně dál. Jedeme po jiné trase oproti minulým ročníkům, ale ve velkém balíku cyklistů se moc krajina vnímat nedá, stále musí být člověk ostražitý a plně soustředěný na jízdu. Jede s námi i Pavel Zach, v rovinatější části trasy okolo Sušice (30.km) využíváme naplno sílu jedoucího balíku, a tak průměrná se pohybuje až k 50 km/hod. Za Dobršínem (35.km) se to zase začíná parádně zvedat, serpentinky vystřižené jako z TdF, okolo krávy, všichni mají dostatek sil a tak si připadám jako by jsme letěli. Je tu Rábí (40.km), parádně nasvícené vycházejícím sluncem, ostrá pravá a přes Otavu rychle k prvnímu bufetu v Bílenicích (50.km). Zase většina nestaví, a i s BM se moc nezdržujeme, ale doplnit bidon, pár banánů do kapsy je nutností, protože víme, co nás teď bude čekat.

Výjezdem na Bukovník (55.km), při kterém se občerstvujeme, a poté rychlým sjezdem se dostáváme na starou známou trasu z minulých roků a odbočka na Rozsedly (60.km) je neklamným znamením, že Šimanov se blíží ... Dojíždí nás další početnější skupina, která nás znovu hecuje k rychlejšímu tempu, zdraví nás borci z CFC Kladno, ptám se na Michala Nováka, jestli jede, oni říkají, že ho zatím neviděli. Dávám lehké převody, a tak bez větších problémů předjíždím šílence, kteří to perou vzadu snad i na 21 zubů. BM nasazuje svoje pravidelné tempo, držím se za ním v závěsu a před vrcholem Šimanova (65.km) se mu pokouším zabrnkat trochu na jeho psychiku a předjíždím ho. Jede se mi stále v naprosté pohodě a přeji si, ať mi to vydrží co nejdéle. Podporuji to přísunem banánů, tub a dostatkem iontů z bidonu. Nebezpečným sjezdem do Nezdic (70.km) se dostáváme pod Javorník, jedeme okolo Lesního hotelu v Laznech, vzpomínáme s BM, jak jsme si zde užívali Silvestra, jak byl všude sníh, dnes je to jiné, skvělé cyklistické počasí, i když ze západu se blíží černé mraky.

Javorník díky BM a dvěma spolubojovníkům doslova vyletíme, vůbec nepřemýšlím, že bych měl střádat síly do následujících kopců, ta euforie, že to jede, mě žene dopředu, stoupání mě vyhovuje, není až tak prudké, v horní části vzpomínám na Honzu a Zvaryho, jak jsme si to tady při trénincích rozdávali, teď se mi znalost terénu šikne. A jsme nahoře, přejíždíme kostky a na následujícím asfaltu se to začíná zase neskutečně zrychlovat, zavěšuji se do balíčku a přepychovým sjezdem, který se stále šlape, sjíždíme do Šebestova (80.km) a mírným brdkem stoupáme směr Nicov, kde dojíždíme skupinku, která nám pláchla na bufetu v Bílenicích a ve které je např. i Pavel Zach a Hana Ebertová.

Jede nám to s BM opravdu parádně, skupinku dotáhneme až před sjezd do Kašperských Hor (90.km). Ve sjezdu k Otavě se deru zase dopředu, vím, že sjezd je velmi rychlý a v tomto balíku by to bylo docela o hubu, takže si ho vychutnávám osamocen na špici, je to super pocit, vědět, že se za mnou řítí mnohačetný dav. Do Rejštejna (97.km) na bufet už to přitáhneme společně s BM na špici, my zastavujeme, ale většina pokračuje dál. Nevěřícně koukám na průměr, který se blíží k hranici 31km/hod. Rychlé občerstvení, tradiční vyčůrání u smrků za bufetem a je tu odbočka doleva směr královský kopec na Zhůří.

BM nasazuje svoje tempíčko, které bohužel ani tento rok nemohu akceptovat, protože mi začíná pocukávat v pravém stehně, nechvalné to znamení příchodu křečí. Jdu ze sedla, protahuji nohu, je mi z toho hrozně smutno, hlava by jela, ale zatraceným nohám se už nechce. Přece jenom mých „pouhých“ 5 700 našlapaných kilometrů v této sezóně oproti BM málem 10 000 km je znát. Jo kdyby tak bylo více času na trénování ... Takhle si to musím protrpět až nahoru, rychlost se pohybuje kolem 12 km/hod., většina mě předjíždí, marně se pokouším někoho chytit, jedinou pozitivní věcí je, že se křeč nedostavuje. Předjíždí mě i Tomáš Bičík, kterého sjíždím u Kvildy (115.km) díky menší skupince, do které jsem se přisál. A je to moje štěstí, protože skupinka jede opravdu pěkně, takové tempo bych ze sebe na samotku asi již nevyloudil. Silnice je oproti minulému roku opravená, trochu nás omezuje pouze místy nasypaný štěrk, a je tu Srní (128.km) stále se vezu ve vláčku, ve kterém vydržím až na pověstné Prášilské kostky, kde mi vylétne poloprázdná láhev a já se musím vracet, kleju jak dlaždič, ale naštěstí blízkost bufetu ve Skelném (150.km) mě žene dopředu, jé paráda je tu i doprovodný tým, povzbuzuje mě přítomnost někoho blízkého a tak s pozdravem projíždím okolo něj a bez problémů nacházím BM u toho jediného správného místa, to jest u pípy. Dvě pivka jenom zasyčí, rohlíčky se sýrem, banánek a šáteček do kapsy a dupeme dál, zatím na minutu přesně podle časového plánu - no to je neuvěřitelné.

Letos se na dlouhé trase nejede Vysoký Hřbet, ale ani cesta ke Gerlově Huti není žádná rovinka, dojíždíme Petra Švece z KPO, nabízíme spolupráci, kterou ale on neopětuje, takže ve dvojici sjíždíme do Železné Rudy (165.km), necítím žádnou větší únavu, ale vím, že už v kopcích prostě zase nebudu stačit na BM tempo, což se potvrzuje ve stoupání do Špičáckého sedla, kde mi ujíždí a uvidím ho až v cíli. Začínám se trápit na samotku, sjezd přes Hojsovu Stráž a poté rovinka na bufet do Nýrska (192.km), kde si zbožně přeji, už aby mě někdo dojel, bohužel nikde nikdo ... Rychlé občerstvení v podobě čaje a koláčků a přichází kopec na Sv. Kateřinu, na 200.km opravdová lahůdka, po široké silnici se ploužím nahoru, vpravo nahoře je vidět vrstevnicová silnice, kde možná zahlédnu mezi stromy oranžový dres BM, ale už to nejede jako na začátku, abych měl na to zrychlit, konečně nahoře a je tu „polní cesta“ do Fleků, která není jenom sjezd, ale i další náročný výjezd, vzpomínám na rok 2000, kde jsem tudy jel svého prvního Krále.

Cikánskou dědinou, po cestě, kde místy prosvítá asfalt, začínáme zase stoupat, a to do vesničky Liščí (210.km), jak sám název napovídá, zde si opravdu lišky dávají dobrou noc. Teď už se mi nejede v pohodě, a ani asi borci přede mnou, který odpočívá na prosluněné stráni a kochá se neposkvrněnou přírodou ... i takový je Král. Naštěstí mě dojíždí dobře jedoucí maratónec, roztáčím silou vůle pedály a zuby nehty se ho udržím, najíždíme na trasu z minulého ročníku, vlévá se do mě zase energie, odbočujeme směr Hyršov (215.km) a před Novou Vsí, kde probíhají hasičské závody, se najednou ozve „lup“ a říkám si, a je to tady, píchl jsem, jdu měnit duši. Ale naštěstí pouze zjišťuji, že prdnul jeden drát u zadního kola, ráfek se trochu vlní, ale dá se jet. Bohužel v kopci zase nestačím a tak jedu osamocen až na poslední bufet v Kdyni (221.km), kde mě mile překvapuje nový asfalt místo tradičních kočičích hlav. Na bufetu roztahuji zadní brzdové čelisti, které mě „kapánek“ brzdily díky zvlnění ráfku od prdnutého drátu.

Obsluha na bufetu je vynikající, nabízí i rum a fernet, já však pouze ionťák, šátečky a banány a vzhůru na Koráb, kde na mě přichází ten správný cyklistický „hlaďák“, dojíždím poslední tubu, a veškeré zásoby ze zadních kapes neúprosně mizí v žaludku. Nahoře na Korábu (228.km) se trasa nečekaně ještě zvedne o trochu výše a já začínám pociťovat první křeče v břiše, přece jenom jsem asi ten hlad zahnal až moc „rychle“. Sjezdy jezdím opatrně díky prdlému drátu, mandle mi ještě parádně nadzvedne nevinný brdek za Mezholezy - takový malý Šimanov a to stále ještě myslím na ten „opravdu poslední“ vyhlášený kopec za Polení, ke kterému se blížím naštěstí s větrem v zádech, ovšem začátek stoupání je smolný - shazuji si řetěz. V půlce mě dojíždí dva borci, kterých se udržím až do Klatov, žaludek sice proti tomu protestuje, ale hlava říká: „jeď, jeď, jeď, ať už jsi v cíli“. Na závěrečný kopcovitý spurt nemám ani pomyšlení, jsem rád, že to mám za sebou.

údaje z cyklocomputeru: 244,51 km, 9:31:40 hod, průměr 25,66 km/hod, max. 70,5 km/hod., tep průměr 148, max 181

 

Tak to byl můj 5.ročník Krále, po třetí dlouhá trasa, je těžké srovnávat, pokaždé to byl nezapomenutelný závod a i ten letošní tomu nebude výjimkou, obzvlášť, když se teď zvedla konkurence ve Šlapkách, která mi ukázala, že i průměry blížící se ke 30 km/hod. nejsou až tak nereálné. Ale Král je Král, tam zaslouží absolutorium všichni co dojedou a letos jsme se shodli, že trasa byla náročnější než v minulém roce, Sv. Kateřina a brdky okolo tomu přidaly další výškové metry a bylo to znát. Tak za rok zase Ahoj Králi !!!

 

 

Honza

Sdílím s Kolíkáčem názor, že letošního Krále všechny Šlapky zajely v obrovském stylu a hodnotných časech a že se mohly spolehnout, bohužel s vyjímkou Deitla, na doprovodný tým. Šemík dokázal ujet při svém 1. startu na Králi hned napoprvé nejdelší 250 km dlouhou trasu, takže zopakoval loňský Bigmigův zápis a zároveň převzal letos po Kolíkáčovi jeho loňskou roli "vodiče pomalejších" a jeli jsme spolu od 50 do 208 km a pak dokázal ještě pro mne zorganizovat výměnu kola a já zase dík ochotně zapůjčenému stroji od Bigmiga, který přivezla z Klatov bleskově Blanka, dojel. V momentě mého defektu jsme jeli ve třech v pohodě s G. Uhlenhutem z Berlína, takže jen informačně pro Šemíka, člověče napoprvé a mohlo to být kolem 11,00 hodin!

Věřím, že se příští rok někdo ze Šlapek rozhodne podobně jako Bigmig a Šemík a dá při prvním startu na Králi hned dlouhou trasu. Nemusí se bát, protože, jak Kolíkáč už dávno ví a na letošním Králi se prokázalo, je cyklistika hodně o spolupráci. Děkuji všem za prokázanou podporu a pomoc (Za Deitlem jsem se držel zuby, nehty do 1. občerstvovačky).

 

 

Michal Novák - CFC Kladno (kladenský dopisovatel)

Reportáž 4: Remíza na Králi Šumavy

Úvod:

Král Šumavy je pro mě závod roku. Jde o domácí prostředí (ženu jsem si odvezl z Vimperka), je ze všech akcí nejznámější a alespoň podle mě z našich maratónů nejobtížnější. Na start jdu letos podesáté, na dlouhou trať podeváté. Zažil jsem tu už kde co: sníh na Kvildě (1996), bouřku na Churáňově (1997), klikatý dojezd s osmi rumy na přežití (1998), vichřici lámající větve ( 2001), souboj se sběrným vozidlem (2002), ale i lepší chvilky: první absolvovaný maraton (1994), první přežitá dlouhá trať(1995), krásné babí léto a nejlepší čas (1999-9:52) a loňský vzestup o 2 hodiny.

Protože se bojím kopců, zopakovali jsme loni osvědčené horské tréninky  (Zlaté návrší, Špindlerovka, Benecko, Klínovec, Bouřňák, Zhůří a další s bonbónkem 22 km dlouhou chorvatskou  Učkou). Během sezóny jsem si dal cíl zajet pod 10:30 a udržet se kolegy Petra Nekvindy,  který mi loni ujel o 35 minut. Když se mi během roku podařilo shodit 14 kg a dostat se v měřených kopcích zpět na své časy z minulého tisíciletí, přečetl jsem si kuchařku od Lancova trenéra („Rozhodující jízda“) a dozvěděl se, že nízké cíle si klade jen slaboch. Snížil jsem tedy limit na 10 hodin a Nekvindu odsunul v duchu za sebe.

Na startu:

Stojím v šeru v zástupu cyklistů, který po startovním výstřelu energicky pochoduje vpřed ulicemi Klatov. Když se dav rozplynul, nasedám na kolo a vydávám se na trať. Nekvinda (dále PN) vedle mě. Opakuji si taktiku do začátku: nepřehnat tempo a hlídat si PN, aby mi neujel. Neztratit v davu lidí jednoho člověka je od začátku těžší než držet tempo, které nenasazujeme moc vysoko, podle mezičasů jedu asi jako vloni, odpovídalo by první stovce za 4 hodiny. Těší mě, že jsem na tom zjevně lépe než před rokem, protože v ani v kopcích nechodím přes 160 a PN se držím jako nepříliš motivované klíště. A to mi ještě na jaře v Bělči ujel o 13 minut!  Míjíme první vetší stoupání před Malonicemi, pak se stáčíme přes Hory Matky Boží, se kterou smlouvám, aby vydrželo počasí a duše. Zdá se mi, že zrychlujeme a vskutku: po chvíli dojíždíme hlasitě rachtající stroj s uvolněným blatníkem a jedním převodem (Po závodě se dozvídám, že šlo o speciál značky Ukrajina a dotyčný jezdec objel dlouhou trať, na kterou si netroufl ani Claudio Chiapucci). Někde po cestě pak potkáváme první šlapky, tedy ty Vinohradské, jde o Honzu a Šemíka. Prohodíme pár slov, ale já musím držet PN který začíná taktizovat: aby mne zmátl, mění barvy, najednou má místo pruhované bundy tmavomodré triko. Na mne si však nepřijde!

Mezitím už se rozednilo, chválíme výhled na hrad Rábí a valíme do Sušice. Za městem je krásně vinuté stoupání po louce s kravami, která v ranním sluníčku vypadá jak reklama na Milku.

Podle původního rozvrhu za zavěšuji za PN, který však nasazuje další taktickou fintu: jakmile jsem v háku, postaví se do pedálů a prdí ! V šoku mi nezbývá než zrychlit a zařadit se dopředu, pro jistotu až na špici celé skupiny. Ve sjezdu, kde vzduch proudí přeci jen rychleji, se uklidňujeme a formujeme balíček, který vydrží až na první bufet. Doplňuji vodu a banány a když se sháním po PN, tak nikde není. Určitě mi had ujel! Nasedám na  kolo a vydám se ho stíhat. Za chvíli ho ve stoupání nalézám, ale za sebou. Prý proč jsem mu ujel. Tak tomu říkám úskok! V klidu sjíždíme a na dohled už je  obávaný trojboj Šimanov-Javorník-Zhůří.

Tak tedy Šimanov: vesnice, sluníčko, louka, krávy, 1. kopec jako kráva, vesnice, rovinka, les,

viz 1.  V 18% stojce za vsí mi PN poodjíždí, ale je stále na dohled.  Okolo silnice hlučí diváci a fotografové, taky jeden bubeník a na stromě číhá párek krkavců. Zavěšuji se za mladou cyklistku přede mnou a provázeni pokřikem “Už jste chlapi nahoře“ se prosmýkneme na hlavní silnici. Vydýchávám, dojíždím PN a hurá pod Javorník. Na začátku stoupání dojíždíme dres CFC Kladno a on je to sám sponzor Franta Klika . Zdravíme se , dlouho jsem ho neviděl. Ptám se jestli pojede dlouhou, ale prý není blázen. Pak už se musím soustředit na PN, který zase prdí!  A má na to ještě 7 kilometrů! Nezbývá než jít znovu vpřed. Držím pravidelné tempo, sporttestr a nohy jsou zatím v pohodě. Za vesnicí Podzuklín začínají serpentinky věštící zmírnění sklonu. PN mě upozorňuje na krásné výhledy do kraje pod Javorníkem a na pozadí cyklistky před námi. Povídá: „Ty mi ji podržíš a já…“ Ale zpět k cyklistice. 5-6-7-8 km, decentní kostky a jsme nahoře u hospody. Doprava pak kopec ještě pokračuje poměrně výživnou pasáží asi 2,5 km až k rozhledně, ale my jedeme naštěstí rovně. Ve sjezdu předjíždíme a v mírném stoupání na Řetenice-Nicov se vytváří celkem solidní balíček. Loni jsem to tu na rovině přepálil a zbytečně tahal špice, takže teď jedu opatrně, ale stejně koukám, že mi nikdo nestřídá. Otáčím se na PN a vyzývám ho výrazy, které bych teď přeložil jako „Himbajs, plantážníku, mohl bys mi na rovině pomoci?“(© Jaroslav Foglar: Rychlé šípy tahají špice, 1962). PN jde dopředu, prdí, ale naštěstí fouká vítr. Sjezdík-kostky v Kašperkách-další sjezdík-předjíždíme-odbočka vlevo- bufet:  98 km, rovné 4 hodiny. Přijímáme a vydáváme vodu, doplňujeme potraviny a vzhůru na Zhůří. 8,5 km, průměr 6,7%, místy přes 10%. Tady jsem loni zcepeněl, tady mi PN ujel, takže pozor. Zapínám stopky, v srpnu jsem v tréninku jel 43 minut. Letos se jede vysloveně dobře, pro jistotu jedu první a předjíždíme (kde by se mi o tom dříve zdálo). Ve Svojši se kopec trochu narovná, řadíme a zrychlujeme, PN jde dopředu , prdí (nevím jestli to má cenu pořád opakovat, protože tak činí v každém kopci až do cíle, zvláště ke konci mě už vytáčí, protože mu to nedokážu oplatit, tak aspoň ve sjezdech smrkám, což prý taky není k zahození). Zpět na trať. Dojíždíme borce  ve strakatém dresu, který, sotva nás uvidí, vstává a rozkmitá tempo ála Lance Armstrong, jen se po sobě s PN koukneme, kde se tady vzal. Za chvíli mizí za zatáčkou. Pokračujeme dál, za další zatáčkou už Lance zase vidíme a po cca 2 km ho sjíždíme. Asi myslel, že kopec končí. Ten však, jak ho znám, končí nejméně třikrát a po posledním konci zbývají ještě 2 kilometry. Ještě dva víceprocentní  hupy , poslední kilometr je už mírnější a konec, prémie, čas 42 minut, o minutu lepší než v tréningu. Ještě se ze mě nakonec stane vrchař.

Zůstáváme ve třech s žlutomodrým CKKVákem.  Pasáž přes Horskou Kvildu kecáme, rozhlížíme se a na tempo nedbáme. U odbočky na Vimperk před sebou u vidíme asi 7 lidí, postřídáme a na Kvildě je dotahujeme. Hup nahoru, Tetřevská slať (tady ležel před 8lety sníh) a krásný sjezd přes Filipovu huť k Modravě. Za Antýglem nahoru a dolů a zase nahoru na Srní, kde potkáváme jezdce z krátké trati. Ty však většinou předjíždíme a dál jedeme asi v 5 lidech. (Loni jsem tu na to byl sám) Fouká protivítr a nikomu se moc nechce pracovat. Tady bychom mohli jet mnohem rychleji, začínáme mít proti plánu ztrátu. Sjezd-kostky-výjezd-Prášily-sjezd- kostky, co kostky, HNUSNÝ KRYCHLE ! Škvíry jsou rok od roku větší,  kolo skáče, div se nerozpadne a já s ním. Jenom PN jede klidně a on Vám starý lišák objevil úzkou vyjetou pěšinku těsně vedle „silnice“. Tak za ním a za mnou všichni . Konečně asfalt, mírně do kopce, skupinka se natahuje a v dáli už je bufet Skelná. Stojíme tu trochu déle, je třeba uklidnit třes z kostek . Čas 6:30, to je přece jen dost velká ztráta, 10 hodin asi nestihnem, počítal jsem do 6:15, což bychom mohli stáhnout za Špičákem. Dohadujeme se, kdo pojede dlouhou a on jenom jeden člověk, nějaký Peugeot, ale ten dosud stojí u pípy. Vyrážíme tedy s PN dál a dojíždíme si dva lidi ze střední, s nimi nabíráme směr Železná Ruda. Jsem docela rád , že se nejede na Vysoký hřbet, hlavně ten výjezd zpátky po hlavní silnici. Na křižovatce nám dvoustovkáři přejí hodně zdaru a spouštějí se do Klatov. My zamíříme opačným směrem a proti větru se i z kopce spíš ploužíme. Sděluji PN, že „jednou mi fotr povídá, zůstali jsme jen sami dva“, když vtom narazíme na spuštěné závory a u nich cyklistu v modročerném dresu KŠ jako já. Vlak nikde a mezi kolegovým kolem a závorou je natažená pavučina. Rozhodujeme se zariskovat a závory podlézáme. (Podle sdělení domorodců prý potom vlak jel ještě týž den) Odbočujeme směrem na Špičák a po chvíli nás dojíždí kolega od závor. Taky podlezl. Protože se mi jede dobře, rozhodnu se PN trochu vyzkoušet a zrychlit tempo. Podařilo se však setřást jenom bratra v modrém, takže jsme zas ve dvou. Na rovince do Hojsovy Stráže střídáme, ale Petrovi to moc nejede. Těším se na 6 km sjezd k vodní nádrží Nýrsko ale ve vsi nějaké HOVADO vykopalo 4 příkopy přes cestu a neuklidilo po sobě.

Brzdíme a přeskakujeme, pak konečně po větru 76 km/h dolů a dál po rovině až do Nýrska na 4. bufet. (192 km, čas 7:48, ztrátu jsme stáhli na 22 minut). Zbývá 60 km a ty začínají zostra stoupáním na Svatou Kateřinu. Zkouším zase PN  potrápit a jdu dopředu, tempo kolem 160, předjíždíme jednoho člověka a za chvíli jsme nahoře (oba). Odbočujeme na ohlášenou mizernou cestu, ale rozbitý asfalt nijak nevybočuje z průměru cest stejné kategorie. Po sjezdu však následuje stoupání a za ním další a ještě další a najednou vidím, že jsem nezničil soupeře,

ale sebe. Nejede to a nejede, navíc voda v láhvi, kterou jsem naposled doplnil, je nějaká hnusná. Ve výjezdech čím dál víc zaostávám, zpočátku dojíždím aspoň ve sjezdech, ale v zatáčkách do Kdyně už zůstávám vzadu. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Cpu do sebe banán a Karbošnek, vyklepávám nohy a před Kdyní vidím PN asi 1 km  před sebou. Beru situaci jak je a trochu s obavou zamířím na Koráb. Místo očekávaných kostek je asfalt, aspoň nějaká dobrá zpráva. Na posledním bufetu pak postává pár cyklistů a hle: PN je mezi nimi. Neujel mi, kamarád. Má u mě bobříka dobrých činů a odpouštím mu všechny prdy (ale že jich bylo!) Hodím do sebe dva kelímky ionťáku a vzhůru na Koráb. Kde se vzala, tam zmizela, krize je pryč a nohy se zase točí. Pravidelným tempem zdoláváme serpentiny, dojíždíme cyklistu před námi a nerozhází mě ani daň z přidaného stoupání doprava do sedla. Sjezd dolů je opravdu pěkný, stejně jako malý Šimanov mezi poli. Za ním po větru mírně z kopce střídáme a jedeme celkem v tempu. Odhadujeme čas – 10 hodin je dávno v trapu, když to dobře půjde, stihneme 10:30. A je tu Poleň, poslední kopec a na silnici už léty vybledlé vzkazy o pivu a guláši. Sbírám síly a kopec se mi jede tak dobře jako nikdy. Předjíždíme 3 lidi. Původně jsem si říkal, že pokud dojedeme spolu až sem, zkusím PN nastoupit a ujet, jenže co s tím teď, když na mě čekal. To by Mirek Dušín neudělal.

Na vršku tedy nabízím remízu s tím, že spurtovat nebudu. PN přijímá a do Klatov dojíždíme ruku v ruce. Díky spolupráci na rovině předjíždíme ještě jednoho člověka. Před stadionem vlevo zahlédnu oranžové dresy s slyším halekat „Hele Michal“ Jsou to Kolíkáč s Bigmigem, dávno už v cíli. Další však přehluší zástup Petrových blízkých i vzdálenějších příbuzných, provolávajících mu slávu. A je tu cíl, čas 10:27, přijímám pozdravy šlapek a polibek Petrovy ženy.

Závěr:

Sčítám plusy: krásné počasí, nové brýle R2D2 se slevou 200Kč, dobrá forma, stabilní tempo a čas zlepšený o 45 minut, Nekvinda mi neujel

a mínusy: desítka nepokořena, krize po Svaté Kateřině, Nekvindu jsem neporazil.

Vychází mi slušná remíza, po druhém pivu spíše výhra v prodloužení.

P.S.: Pokud někomu přijde reportáž dlouhá, tak je to tím, že trať byla dlouhá.

 

 

Pavel

Profil a průměrná rychlost z trasy 250km

celkový čas: 9:21:55

 

 

Šemík

Je pondělí po Králi a Soused se ptá po ICQ „ Tak jak na Králi? “. Fakt nevím co mu mám napsat, pořád jsou ve mně dost rozporuplné pocity. Ihned po dojetí, když jsem skoro spadl únavou s kola, jsem si říkal, že tohle už nikdy nepojedu. Teď po dvou dnech přiznám se, nevidím to tak kategoricky. Je to rozhodně nejtěžší trasa, co jsem kdy jel a s ustupující únavou jsem stále více nadšen.

Nějak nebyl moc čas na trénink, skoukl jsem teda alespoň videa z předchozích ročníků, je přeci dobré vědět do čeho jdu. Párkrát jsem protočil nohy na cestě do práce a zpět, a doufal jsem, že si zase vzpomenou na známý pohyb. A hlavně sám sebe jsem stále ujišťoval, že to zvládnu. Bylo mi jasné, že to bude jen o vůli.

S ubytování mě opět pomohl Bigmig, Pokojík s poletujícími vlaštovkami byl supr. Společně jsme také v sobotu nechutně časně vyrazili do Klatov na start. Ráno všechno proběhlo nějak moc rychle, ani jsem se nerozkoukal a už jsme startovali. Na rozdíl od Vysočiny jsem se rozhodl nebláznit a jet své tempo hned od začátku. Hlídal jsem si tepy, nesnažil se za každou cenu dostat nějak dopředu, kolem mě bylo neskutečné množství cyklistů. U Velhartic mi to nějak přestalo jet, to je ten start bez snídaně, předjelo mě celkem dost lidí, dávám půl tuby. Pak to šlo až ke kopci na Dobršín, tam se ozvala poprvé křeč do chodidla. Toho jsem se bál, trápila mě na Veslovi i na posledním tréninku a vůbec nevím jak se jí zbavit. Trochu jsem zvolnil a alespoň si mohl prohlédnout pořádně zříceninu Rabí.

První bufet v Bílenicích mi trochu pokazil náladu, když jsem se po 10 min protlačil ke stolům našel jsem pouze banány, šátečky, rohlíky se salámem a perníčky. Dost mizerný výběr proti Vysočině. Popadl jsem teda perníček, tři banány a chtěl vyrazit. Akorát ale přijel Honza s Deitlem, počkal jsem tedy, než si Honza vezme něco do kapsy a na další cestu jsem se vydal s ním. Ve dvou to jelo veseleji, dokonce i křeč povolila. Bylo to parádní, od Honzy jsem dostal důležité informace co nás čeká, já se zase snažil co nejvíce pomoct a tahal jsem co mě síly stačily.

O Šimanovu jsem toho slyšel opravdu hodně, takže když přišel, nasadil jsem poklidné tempo a čekal jsem co bude. Síly jsem měl ještě dost a když jsem uviděl vrchol, zrychlil jsem a předjel pár cyklistů. Spíš pro zvednutí sebevědomí a prostě pro pocit. Ve sjezdu jsem v klidu počkal na Honzu a společně jsme si to valili dál. Jede se mi parádně, žádná velká únava. Javorník jedeme opět v klidu s Honzou vedle sebe, povídáme si. Ta pohoda se odrazila i ve výjezdu dalšího táhlého kopce. Hned po pár metrech stoupání jsem si všiml, že Honza nijak nezvolnil a zůstal nalepen za mým zadním kolem. A tak si říkám, pánové, teď vám ukážeme. Před námi byl dlouhý had cyklistů, trochu jsem do toho ještě šlápnul a tak jsme společně naprosto lehce předjížděli jednoho borce za druhým. Bylo to nádherný pocit.

Druhý bufet byl asi na stém kilometru, doplnili jsme lahve, nějaký ten banán a jedeme dál. Sakra, nohy se pořád točí, je mi parádně, o takové kondici se mi dřív mohlo jen zdát. V duchu děkuji Šlapkám jak mi pomohli. To bylo ale pod kopcem na Zhůří. To byl hukot, tenhle kopec je opravdu něco. Odhaduji tak 7 km, podle mě v průměru tak 8 % stoupání. Přiznávám, že nahoře už jsem se tak dobře necítil, navíc se zase ozvala křeč v levém chodidle. Od této chvíle to se mnou začalo jít z kopce. Sotva jsem točil nohama, Honza mě povzbuzoval, nádherná krajina kolem a já se snažil přemoci bolest a depresivní myšlenky. Přes Kvildu a Srní jsem se doplácal za Honzovy psychické podpory až do třetího bufetu. Dal jsem si dvě pivka, naplnil zase kapsy banány, promasíroval bolavou nohu a vyrazili jsme dál. Tady musím přiznat, že nebýt dohody s Honzou, že si vzájemně pomůžeme a společně zdoláme dlouhou, určitě bych se dál netrápil a stočil to na střední trasu. Od té chvíle jsem neustále sledoval tachometr…hurá už jen 90km…hurá už jen 86km…. Každých 15 až 20km jsem zastavil, sundal tretru, namasíroval nohu a pokračoval. Na rovince za Špičáckým sedlem se nás sjelo asi deset a těch pár kilometrů před sjezdem do Nýrska bylo zase parádních, rychlost ke 40km/h, nohy se zase točily, úžasný pocit mít v nohách skoro 200km a vidět, že tělo pořád funguje.

Předposlední bufet v Nýrsku, vtipkoval jsem s borcem na horáku. Už jenom 50 km, takový kousek, to přeci jezdíme levou zadní, taková směšná vzdálenost. To jsme ale netušili co na nás pořadatelé ušili. Stoupání na Sv. Kateřinu proti větru, to bylo něco, jel jsem snad 8 km/h, ani ten nejlehčí převod jsem nedokázal roztočit. Cyklokrosová vložka zdaleka nebyla tak strašná, naopak příjemné zpestření. Příjemné nebyly ale chvilky po tom. Na jedné nerovnosti Honza za mnou vykřikl, ohlídnu se a koukám jako blázen, prostě se mu u představce zlomila půlka řidítek. Ještě, že se to nestalo v nějakém rychlém sjezdu. Navíc Honza se zase ukázal jako neuvěřitelný bojovník, myslel jsem, že zahodí kolo a počká na sběrný vůz a on ani nezaváhal a že to dojede s jednou rukou na představci a s jednou brzdou. Navrhl jsem, aby to dojel na cizím kole, že zavolám Kolíkáče a Bigmiga. Tím začala záchranná akce. Vyrazil jsem rychleji dál po trase, asi po 3 km jsem chytil signál, domluvil to s Kolíkáčem, ten zase s doprovodným autem. Zajel jsem zpátky k Honzovi říct mu, že je pomoct na cestě. Další pomoc Honza odmítl, tak jsem se vydal na poslední kilometry sám.

Dojelo mě pár lidí, chvíli jsem se jich držel, ale pokaždé, když jsem zastavil rozmasírovat křeč v noze, mi samozřejmě ujeli. Kopec na Koráb byl chuťovka, jel jsem ho s Martinem Novotným z Pardubic. Vylítli jsme to čtrnáctkou, povídali si, dost mi to pomohlo. Ale Poleň už jsem jel zase sám, navíc při další masírovací zastávce mě předjeli další čtyři lidi. Na nějaké stíhání jsem rozhodně neměl. Z posledních sil jsem se dobelhal až do cíle.

Přiznám se, že větší únavu jsem ještě necítil, neměl jsem sílu ani dýchat, noha mě bolela, jediný na co jsem poslední kilometry myslel, nezastavit a pořád jet, nadával jsem si, že jsem nezůstal doma.

Teď po pár dnech, ale říkám rozhodně: PŘÍŠTĚ POJEDU ZASE, A OPĚT SI TO POŘÁDNĚ UŽIJU.

 

bVýsledky Šlapekb

Celkové výsledky z Krále

Umístění v silniční Velosérii

µFotodokumentaceµ

µVidea a fotkyą

Diskuze

 

6 Historie 6

2000          2001          2002          2003