Poslední šlápnutí – POS

28.10.2005

 

účastníci:

Anděl

Beruška

Bigmig

Diablo

Hynault

Indurain

Jestřáb

Jiřík

Kolíkáč

Miki

Petr

Robert

Soused

Šemík

Vlk

Vyhup

 

doprovodný tým:

Bigmig’s team Jéňa a František

Pohl’s team Eliška a Jindříšek

 

hosté:

Kolbaba

Mirek Zbuzek

Vítek

Ondra Charvát

Jakub Charvát

 

 

Co nás čekalo: délka 49km, převýšení 435m

 

Komentáře účastníků:

 

 

Jiřík

Za překrásného počasí celá naše rodina dorazila na POS. Trať byla správně upravena jen z malé části, na které ještě ke všemu při závodě překáželi a zdržovali jezdci na silničních kolech. Vůbec jsem netušil, jak na tom jsem, a jak POS pojmu. Říkal jsem si, že uvidím podle okolností. Začalo se zvolna, a jen, když byl vepředu Vyhup, bylo třeba se snažit. Pokud se týká mého výkonu, nepamatuji si závod, kde bych se takto skrýval. Ve větší skupině jsem ze závětří vůbec nevystrčil nos, a v tříčlenné skupince s Kolíkáčem a Bigmigem jsem rozhodně nebyl důstojným spolupracovníkem. Bigmig jel sportovně (tedy Diablo říkal cosi o zesměšňování soupeřů) na prastarém kole s dětskou sedačkou, aby nám tolik neodjížděl. Celkem v poklidu jsme se blížili k cíli. Abych alespoň zamezil spekulacím a taktizování před závěrem, šel jsem v posledním kole do čela již před Tachlovicemi, a odtáhl to až k lesu, kde se přese mne chlapci převalili. Povedená akce, skvělé počasí, pro mě skvělý čas.  Co více si přát.

 

 

Robert

Můj report z POSu chronologicky vzato:

7.30

Páteční ráno, počásko zatím nic moc, ovšem předpověď příznivá. Jsem jako na trní, protože se dneska jede POS, neboli Poslední šlápnutí. Není to žádný oficiální závod, spíš jen vyjížďka na závěr sezony, ale bude se měřit a jede se na předem dohodnutém okruhu celkem pětkrát. Pro mě to bude premiérová jízda v barvách Šlapek (i když ne tak docela, protože ještě nemám dres), takže se budu samozřejmě snažit jet na svoje možnosti co nejlépe.

10.00

Vyrážím z domova autem. Přece jen je to na start nějakých 15 kilometrů a nerad bych se zbytečně vysiloval :) a taky počasí pořád nic moc. Mlha a zima. V Tachlovicích potkávám Souseda s Indurainem, taky v autě. V Kuchaři už je docela živo, probírá se trasa, protože část vyfrézované vozovky v Kuchaři by při nějakém ostrém soupeření o umístění mohl být problém. Nakonec se tudy pojede s tím, že v tomto úseku se závodit nebude.

11.00

START! Než jsem se stačil rozkoukat, čelo bylo pryč. Ne že bych s tím nepočítal, ale takovej fofr! Ocitl jsem se na úplném chvostu pelotonu, naštěstí pro mě se na něm vytvořila skupinka ve složení Anděl, Miky, Šemík, Kolbaba a ve druhém kole se rozrostla ještě o Hynaulta. Jejich výletní  tempo mi vyhovovalo, avšak já výletně nejel ani zdaleka. Snažil jsem se udržet co to dá a snad by se mi to i povedlo, ale ve třetím kole mi spad řetěz a já, nezkušený, jsem zastavil, abych ho nasadil. Netrvalo to moc dlouho, ale skupinka mi poodjela nějakých sto metrů. Trvalo mi cca kilometr než jsem je zase dostihl, ale stálo mě to spoustu sil, takže jsem se už neudržel. Zbylá dvě kola jsem jel úplně sám a asi to bylo dost znát na průměru. Za vydatného povzbuzování Šlapek, které už byli v cíli (tzn. všechny), jsem se doplazil s vypětím všech sil do cíle v čase 1:43:00.

Závěr:

Počasí se krásně vybralo, dobře se mi jelo a poznal jsem pár prima lidí. Na padesátce mít průměr cca 29 km/h je pro mě naprosté vítězství :)) Šlapky dík.

 

 

Komentáře hostů:

 

Mirek Zbuzek (CK Záluží)

Tak tady máme zase konec sezony. Na PoS jsem se dost těšil, měla to být taková pohodová tečka za celým závodním rokem, ale tempo v průběhu závodu ale rozhodně pohodové nebylo.

Ráno u nás byla pořádná mlha, takže cestu na start na kole jsem zavrhl a v klidu jel autem. Po půl jedenácté jsme se všichni začali scházet u Kuchaře. Kvůli 50m vyfrézované silnice byla původní trasa v ohrožení, ale demokratickým hlasováním jsme rozhodli, že pojedeme i přes tuto překážku.

Po jedenácté hodině je odstartováno a jedem. Už v prvním kole v mírném stoupání k Vysokému Újezdu se jede docela svižně a snažím se držet blízko čela, abych zbytečně nezůstal někde vzadu, to se mi celkem v pohodě daří a jedeme všichni pohromadě. Ve druhém kole za cyklokrosovou vložkou se tempa ujímá Vyhup a jede hodně ostře. Pořád se držím u čela, tak nemám přehled, co se děje vzadu, ale v balíku nás pomalu začíná ubývat. Ve sjezdech se také občas objevuju na špici, ale moc se tam nezdržuju a snažím se šetřit síly, abych co nejdéle vydržel jet s čelem závodu, při tepovce okolo 190 ve stoupání (jestli se tak dá říkat kopci 1,5-2%)  se moc sil neušetří J . Občas se někdo snaží nastoupit a odjet, ale všechny pokusy jsou marné.  Při nájezdu do čtvrtého kola už nás vpředu moc není, jestli si dobře vzpomínám tak jedou Vyhup, Vítek,Ondra Charvát a já. Při tak vysokých tepech mi nějak přestává fungovat paměť. Ve čtvrtém stoupání na Vys. Újezd odpadá i Ondra Charvát, a dál jedeme ve třech. Snažím se viset za Vyhupem a Vítkem, na čele se moc neobjevuju a čekám, kdy utrhnou i mně. Vím moc dobře o Vyhupových kvalitách (třetí místo v kat. 40+ na Králi Šumavy MTB,nebo jeho 330km trénink s průměrem 30km/h na samotku J), a Vítek na svůj věk jezdí také velice dobře. Nemám čas se ani napít, natož abych kontroloval, jak vypadá situace za námi. Při posledním průjezdu cyklokrosovou částí mám co dělat, abych dobrzdil před nájezdem na trávu. Teď už se musí i zariskovat, protože Vyhup opět rozjíždí svoje tempíčko a jak by se udělala díra, tak bych odpadl. Ani v posledním kole si nepřipouštím, že bych s Vyhupem a Vítkem uvisel až do cíle. Nakonec se mi to nějakým zázrakem podařilo. Nějakých 200m před cílem jedu dokonce na prvním místě, ale pak mě s přehledem přespurtoval Vítek a těsně před cílovou čárou (jel jsem takovou podlahu, že jsem ji vůbec neviděl J ) mně předjel i Vyhup. Po asi minutě přijíždí Kolíkáč, za ním Bigmig na svém aerodynamickém speciálu a za ním další. Škoda, že neuvisel Kolíkáč a Bigmig, kdyby nejel s 15kg kolem s dětskou sedačkou na nosiči by tam určitě také nechyběl. Mohlo to být v cíli ještě zajímavější. 3. místo a průměr 35km/h považuju za další osobní úspěch, o tom, že bych spurtoval s Vyhupem a Vítkem  o první místo se mi nezdálo ani v těch nejdivočejších snech.

Sezona je tedy za námi. Už teď se těším na další, doufám, že se zase o kousek zlepším a že vyjde nějaká spolupráce na maratonech, jako se povedla Vysočina s Kolíkáčem a nebýt mého defektu krátce po startu Krále Šumavy, tak by to vyšlo i tam.

data z HACu

 

bVýsledky Šlapekb

µFotodokumentaceµ

Diskuze

 

 

 

 

6 Historie 6

2004