Svatováclavská „40“

23.10.2005

 

účastníci:

Diablo

Gejza

Kolíkáč

Petr

Vyhup

 

Co nás čekalo: délka 40km

 

Komentáře účastníků:

 

 

Gejza

Na  nejspíš předposlední závod letošní sezóny vyrážím na kole v 10,30 hod za krásného počasí a sám jsem zvědav kolik bude na startu šlapek, jelikož na diskusi se o Dušičkové 40 moc nediskutovalo. Taky se těším, že by to mohl být lehčí závod za mírného tempa / to jsem se teda splet/. Po příjezdu na místo startu se zdravím s Kolíkáčem, Vyhupem a Elem. Ve 4 se to bude dobře táhnout jako 3 mušketíři říkám si v duchu. Taky koukám, že na startu jsou borci z AC Sparta a Vitáček a tak to asi klidné tempo moc nebude Po chvilkové debatě, odložení svršku a batohů se řadíme na startovní čáru a ve 12,00 hod se celý balík cca70-80 jezdu jak na silničních i horských kolech vydává směrem k Běchovicům. Dle pořadatelů se má až cca na 6 km odbočka na Kolodějě jet  volnějším tempem za vodícím vozidlem bez závodění. Ostrý start je až za touto odbočkou.

Odbočka a je odstartováno, Do Koloděj se ještě držím v hlavním poli a sleduji v poklidu nástupy čela peletonu v mírném stoupání za Kolodějema.  Jak se kochám krajinou přichází osudný okamžik kdy vymítám dvě díry za sebou. Sice jsem nepíchl, ale časem zjištuji, že mi zadní kolo pomalu utíká v na 20 a 30 km musím zadní kolo dofukovat. Při prvním foukáním  ve stoupání k Hradešínu mne předjíždí snad 20 lidí . dofukuji sedám na kolo a stíhám ty co mne předjeli. Pár jich předjíždím a při dalším dofukování  za Sibřinou mne už naštěstí nikdo nedojíždí. Musím přiznat, že při samostatné stíhací jízdě proti větru jsem přemýšlel zda se hnát, nebo počkat na ty zamnou a v klidu se svést. Přes svůj závazek, že se nebudu hnát se uchyluji k první variantě a šlapu co to dá. Prostě jak mám na kole nebo dresu startovní číslo neumím jet rozvážně a šlapu do pedálů jak blázen !!!!!! . Sice už moc lidí nepředjíždím, ale do cíle přijíždím v čase 01 :19:22 a jsem spokojen. Sice závazek byl 01:15:00, ale co se dá dělat. V cíli už jsou všechny šlaky a tak zase poslední ze šlapek. Rychle  vylíčit zážitky, nafouknout  zadní kolo a hurá domů.

Vždyť hlavní je, že máme radost z pohybu, pokecám s kámošema o super koníčku / cyklistka/ a taky si trochu zazávodíme. Ražme tedy heslo není duležíté zvítězit, ale zůčastnit se a bude všem šlapkám fajn.

 

 

Vyhup

Dušičková, neboli Svatováclavská, byla věru prima zpestření. Na slepičí Xaverovský stadion dorazili všechny Šlapky, co start avizovali a navíc, prý kvůli bodům do stávajícího modelu „Šlapky 05“, i El Diabolo  J. Vybaven všemi zimními cyklodoplňky, které jsou na trhu. No nakonec si po radách kamarádů ponechal k samotné jízdě už jen pletené vlněné prsťáky .

Start a úvodní kilometry byly až za Běchovice propagační, za dopr. autem, které nejvíce asi brzdilo El.D., hned byl na špici. Pidi brdek ke Kolodějům ale začal asi sedmdesátičlenné pole rychle natahovat a třídit. A do všeho začal nemilosrdně promlouvat ostrý vítr, chvílemi pro začátek do zad, ale převážně do boku, což nemohlo udržet velké skupiny pohromadě. Před Kolodějemi uskakuje do popředí starý známý z KPO časovek Okrouhlický, drží se tak 5 kiláků s mírným náskokem od nás, to nenechává klidného Vitáčka a bere tempo do svých rukou. A nohou. Tam se včas zavěšuji do vzniklého expresu a myslím, že zde se loučí s čelem i díky „bočáku“ jak El.D., tak Kolíkáč. Delší dobu, přesněji řečeno dobrých 8 týdnů, jsem nevydával ze sebe větší souvislou intenzitu, tak jsem fakt nevěděl, co vydržím a jak dlouho. Za Sibřinou se vykrystalizovala čelní desetičlenná grupa, při ohlížení dozadu bylo zřejmé, jak se náskok rychle zvětšuje, a že teď se může jedině odpadávat, nebo vydržet. Tady nás vítr fakt hnal, a my uháněli po rovině okolo 50km/h. V ďolíku ve Zlaté se trhají znovu Okrouhlický a přidává se David Klíma, ti dva se rychle vzdalují a přichází kopec za Škvorem na vyhlášenou vrchařskou prémii. Snažím se držet maximálního nasazení, znám ten kopec, a vím, že za ním se může odpadat od skupiny nejlépe. Zpočátku mám dojem, že jedu natuhle a že první tři machři mi už ujedou, ale brzy se situace otáčí, asi také tuhnou a na kopci je docvakávám. Vitáček ovšem bezprostředně nasazuje opět na 6. rychlostní stupeň a záhy se vzdaluje a já zůstávám jen ve dvojici.

Vítr definitivně pekelně fučí zepředu a je to nelítostný boj v tahání špice. Střídáme se, ale po 4km nás dojíždí 7 lidí a po chvíli se k nám zařazuje odskočený Vitas. Jemu vítr sebral sil ještě víc a dlouhé kilometry jede na chvostu a nestřídá.  Skrýváme se a oddychujeme až v Babicích při odbočení na Březí, na silnici v lese malým údolím. Zde je to polorozbité a krkolomné, ale znalost terénu je velká výhoda . Projevuje se nejvíce, při prudším sjíždění ostřejší levé v samotné obci, kde doslova letí z trati ven jeden z nás. Podobné mne málem postihlo na kraji Sluštic, ale o fous šerednou situaci urovnávám. Zase fachčíme proti podzimním poryvům, přesto brzy projíždíme znovu Kolodějě, pak Běchovice a už se jen drtí předposlední stoupání na Xaverovské koňařské pastviny. Ustavičné intenzivní tempo mi ale přestává dovolovat jízdu ze sedla, neobvykle mne berou křeče do stehen, tak musím holt  v sedě i spurtovat do cíle. Tam nakonec dojíždím přijatelně 4. ze sedmi spurtujících. Celkově vyhrává odskočený D.Klíma těsně před Okrouhlickým, Vitas vyhrává spurt naší skupiny. Kdo taky jinej, že jo? S mým podivem docela rychle doráží do cíle Kolíkáč, možná s bídou 5 minutek po nás. Přiváží si ruplou strunu na zadním. Také El Diabolo rychle protíná cíl, a docela s úsměvem na tváři. Zkroušeně přijíždí s poloměkkým  kolem Gejza a ještě zkroušeněji po drahné chvíli našeho čekání Petr Chalupa, jenž si přidal na 40km závodu, pro jistotu 10 dalších. Ale popravdě, to šipkování možná prováděli děti…., jestli ony by to nezvládly nakonec lépe.

Před POSem jsme se věru příjemně protáhli a hlavně provětrali. Díky zúčastněným Šlapkám za výkony, nikdo se neflinkal. Praha východ žila sportem, na západě asi nic, a na Kladensku taky ticho po pěšině J.  

 

bVýsledky Šlapekb

µFotodokumentaceµ

Diskuze

M Profil od Diabla M

Celkové výsledky ze Svatováclavské "40"