Lhotské okruhy

04.09.2005

 

účastníci:

Diablo

Hynault

Igor

Petr

 

Co nás čekalo: propozice

 

Komentáře účastníků:

 

Diablo  ]:->

Za idealniho pocasi, velke ucasti jak zavodniku, tak divaku se zucastnil znacne proridly tym Slapek ve slozeni Hynault, Igor, Petr a Diablo Lhotskych okruhu. Diablo po marnem stihani "Hynaultovi" skupiny v prvnich dvou stoupanich stravil v prijemne spolecnosti Kolbaby dalsich 7. V zaveru pak Kolbaba prokazal vynikajici formu, srdce i hlavu, kdyz perfektne naplanovanym a provedenym utokem setrasl Diabla v poslednim (10tem) stoupani. Zajimavosti je konverzace zachycena pri najezdu do predposledniho kola:
Diablo (na Kolbabu zbesile busiciho do pedalu) : nechces mi ujet, ze ne?
Kolbaba: Ne, tebe chci porazit, predtim ale ujedeme spolu.

A tak se take stalo ... Kolababa a Diablo rotrhali v dalsim prubehu skupinku a postupne odpojovali soupere za souperem. A pak prisel nezadrzitelny Kolbabuv utok ......

GRATULUJI            

 

Hynault

Zdravím všechny Šlapky a účastníky "Lhoty" zvlášť. Myslím, že nikdo ze zúčastněných nelitoval, byl to opravdu hezký závod(ne dlouhý, ale dost tvrdý), pro Vás maratonce skutečně ostrá příprava na KŠ. Po avízované počáteční pomalé jízdě za vodícím Harleyem, kdy rychlost neklesla pod 47km/h, jsem nepředpokládal, že dojde v prvním stoupání k takovému roztrhání balíku.Omlouvám se týmu, ale když jsem,ač jsa postižen tradiční těžkou krizí v 1. okruhu, neviděl za sebou žádnou oranžovou barvu(a nebylo to tím,že bych viděl jen rudě), nezbylo mi než pokračovat v různě se přelévajících skupinách. Po krizi v posledním okruhu,(mimochodem pořád mám dojem jestli jsem nejel o kolo navíc), jsem neuvisel ve skupině mladíků a marně čekajíc, kdy mne dojede nějaká skupina jsem v poklidu dostoupal do cíle. Podle toho, jak bylo pole rozdrobeno, lze usuzovat, že spolupráce v takovém terénu, kde není ani kousek roviny, je trochu problematická. Gratuluji p.Kolbabovi k úspěšnému spurtu! Porazit spurtéra jako je El Diablo vulgo Mario Cipolini je úspěch. (Ještě štěstí, že jsem ujel).

 

 

Kolbaba

Jak to bylo ve Lhotě, aneb Ďáblův skalp.

Já vím, milý čtenáři, že už netrpělivě očekáváš reportáž z Krále Šumavy, ale pěkně popořadě. Koneckonců Král startuje až za šest dní. Zatím jsme na startu posledního testu, a to pěkně ostrého. Trať prvního ročníku nového závodu UAC jménem Lhotské okruhy vytýčil můj kamarád Karel Kozel a dal si opravdu záležet. Malebné údolí říčky Loděnice se, vezmeme-li to proti proudu, po dolomitské pasáži okolo Svatého Jana pod Skalou na chvíli narovná a zklidní u stejnojmenného městečka, aby se za Chrustenicemi znovu zahryzlo mezi kopce a podél osad Podkozí a Poteplí (mimochodem, proč zrovna tyto skvosty bratři Tesaříci opominuli, to nechápu. Nemuseli by se hrabat v Řitce) nás zavedlo až k Mosteckému Mlýnu a Dolnímu Bezděkovu. A jsme na trati. Ta křižuje údolí na deseti kilometrech hned dvakrát a kousek roviny tu nenajdeš ani s vodováhou. No a krát pět to mělo bejt.  Pořadatelé na ničem nešetřili a zajistili opravdu všechno. Novou silnici, vymetené kamínky, sluníčko, Harleye na startu i kapelu v cíli. Karle, díky.

Na startu potkáváme Igora s Petrem Chalupou, El Diabla a Hynka. Přijíždí veliká síla dalších známých i méně známých cyklistů a ospalá vesnička Lhota se proměňuje v etapové město. Scházejí snad jen pionýři. Ale mě ne.

Startujeme. Motorkáři na Harleyi, který měl podle Karlových slov až do první ostré zatáčky brzdit tempo, se dá uviset jen za cenu sprinterského vypětí. Jo, sluníčko a devadesát, to je zkrátka Easy Ride. V plné rychlosti míjíme koňskou farmu, pak vodič odbočuje a my pokračujeme kolem zrcadla doleva vzhůru na Horňák.

Pěkně ostrý kopec. Když jsem byl asi tak o deset let mladší, trénoval jsem tu maximálky. Protože jsem neměl sporttestr, odhadoval jsem intenzitu podle toho, jestli jsem nahoře u lesíka zvracel nebo ne.

Ten lesík mezitím vykáceli, ale i tak teď cítím ranní muffiny až v nose. Jedeme asi moc rychle. Po chvíli sjíždíme dolů k mlýnu a jdeme znovu do kopce, tentokrát na Bratronice. Pepa Slavík už je kdesi vpředu a teď mě opouští další kladenský dres Jiřího Semence. Zůstávám sám mezi cizinci. V zatáčkách se zvolna formuje asi tříčlenná skupinka a tempo se uklidňuje. Rozhlížím se kolem. Kolega z PIJAS se už taky vydýchal a má teď modrý jenom dres. Nedaleko před námi zápasí s bicyklem pohledné děvče v žlutočerném. Jako vosa, Vlastičko, jako vosa.  Ještě kousek dál stojí na horizontu lípa, pod ní je křížek a u něj Diablo. Možná neustál nasazené tempo, snad ho tu rozhodila opozice, zkrátka dnes mu nějak vyhaslo pod kotlem a sotva otáčí kopytem. Netrvá to dlouho a za vsí ho dojíždíme. To je letos prvně. A bylo nás pět. Pozdravováni špalírem diváků dokončujeme první kolo. Druhé a třetí jedeme celkem v klidu. Za hřebčínem vyrušuje Vosička a snaží se nám do kopce ujet. Jakmile se silnice narovná, náskok zase ztrácí. A tak pořád dokola. Za mostem se jí snaží napodobit El. Já to tu znám a jedu si svoje.

Takhle trhat tempo bych uměl taky, vy chytráci. Zrovna minulý týden jsem tu trénoval „speed intervals“. To je třicet vteřin naplno a třicet vteřin vydýchat a znova a znova až do zblbnutí. Během vydýchávání mě v zatáčce dojíždí cyklista. Protože už je dvacet devět, tak jen letmo pozdravím a vyrážím vpřed. Zůstává vzadu, ale já za půl minuty znovu stojím. Dojíždí mě a kroutí hlavou. Zase mi to vyšlo tak, že ho plnou rychlostí předjíždím. A zase stojím. Pomalu mi dochází, že mě musí mít za blba. „To--- já -- tu ------ jjjen ----tak --------tfuj----intervaly---víš?“ Chápavě se usměje, ale raději řadí na těžší převod a mizí za kopcem.

Mezitím jsme na konci třetího kola a dojíždí nás čelo jedničky. Jedou jen o kousek pomaleji něž předtím Easy Rider. Zvířený prach se usazuje až za Lhotou. Abych byl objektivní, tak tady je asi dvě stě metrů dlouhá rovina, a tak vytváříme pětičlennou formaci. Dojíždí nás další početné gruppo a zavěšuje se do háku. Co blbnou? Aha, to jsou naši. Byli kousek za námi a teď se dotáhli. Kromě pár důchodců je tu celý dívčí internát. Ve sjezdu se pár chlapů riskantním manévrem protlačuje na čelo a z dívčího klubu zaslechnu nadávky "Tohle já nechápu, oni snad nesnesou, aby byla ženská před nima". Vzduchem proletí i pár ostřejších slovíček, ale ta zůstávají kdesi u koní a my najíždíme kolem Průšovic chalupy počtvrté na Horňák.. "Klídek, holky ty si do kopce sjedem".  Začíná mě to bavit " No a kdyby ne, tak tu máte mě J "  Zářivý úsměv zůstává bez odezvy, a tak se vydávám dopředu a dojíždím litvínovský dres "Ňákou CHeZu, to sem netahej…"  ukazuji na kladenské triko. Severočeši se tváří nechápavě. Lehce nejistě dodávám: "…na to není nikdo zvědavej ". Asi nechodí na hokej. "My jsme Kladno, co jste vy?" zkouším to ještě, ale pak už raději zrychluji a odjíždím. Dotahuji se na Ela. Otáčí se: "Dej si bacha, abys nedostal pumpičkou"

Ve sjezdu poodjíždíme. Zůstává s námi jen Vosička a do kopce znovu útočí. Celkem bez námahy se dotahujeme "Ty nás asi nemáš moc ráda, když se pořád snažíš ujet…" Usmívá se, ale v očích má hluboký žal " Však už mi brzy dojde…"

Nechci machrovat, holka, ale to přece věděl každej. Kromě srdce máš taky hlavu.

To bylo naposled, co jsme ji spatřili. V příštích minutách ji pohltí hejno divokých včel.

Nahoře mě dojíždí Diablo. Tváří se nejistě. "Nechceš mi ujet, že ne ?" 

Na nic jinýho nečekám už půl roku, vole. Kdoví, kdy zas budeš takhle načatej. Ale teď tě ještě potřebuju. Jen to zformulovat: "Chci tě porazit, ale napřed ujedeme spolu"

Ve čtyřech projíždíme do posledního kola. Ve škarpě sedí Vítek s Josefem a mhouří oči do sluníčka. "To už jste v cíli?" prohodím a ještě zaslechnu něco jako "…blbe" . Nechápu, otáčím se na Diabla…"?"   "…by nás museli předject, ne?" Složitá geometrie závodu na krátkém okruhu mi dochází až ve sjezdu. Vítkovi to nejelo a zabalil to. Josef to přepálil a chtěl to zabalit taky. Chvíli kecali na mezi a pak se Josef vrátil. Ale už za mnou J.

Poslední kolo. Jedeme čtyři s PIJASem a nějakým Příchozím. El taktizuje: "Když utrhneme PIJASe, jedem na tebe, když toho mýho, tak na mě". Dnes mi ale nejde o PIJASe "Utrhneme oba!" Vyrážím dopředu a nahoře zůstáváme s ďáblem sami. Cítím šanci a ve sjezdu kousek odjíždím. Serpentiny  do Bratronic jedu na doraz a podruhé v sezóně se dostávám přes 185 tepů. Dvacet nad prahem a nic mě nebolí. Endorfin je mocná čarodějka. U křížku ucítím v zádech čísi pohled. Bojím se otočit a tak sehnu hlavu s koukám se pod rukou. No jo, nevyšlo to! Ale aspoň jsem to zkusil. Otáčím se na Diabla. Je nějaký jiný. Menší, hezčí. Bez fousů.

Je to Lucka Kočí z SOS Praha. Pokořitelka Královny Šumavy v Hlásné. El tu není. Jo! Střídáme ve dvou. Pořád se otáčím a krátce před cílem málem sjíždím do příkopu. Blbec!

Poslední vyhup a do cíle! Je to tam!  Pořád tomu nevěřím. El dojíždí s nevelkou ztrátou a blahopřeje mi. Ale to není ani  potřeba. Skalpovat Diabla!! Nadýmám se pýchou jako FUGU.

To je taková ta rybička…ale to ví asi každej.  Ale co vlastně?

Doma listuji ve Světem zvířat, Ryby, obojživelníci a plazi:

"Zmiňujeme se o něm hlavně proto, že požití jeho masa způsobilo už nejednou velké otravy"…

aha…"nastává chladnutí končetin…zrychlený tep, rozšíření zornic, zpomalené dýchání…a konečně smrt." 

Tak je to tedy! Na Králi si dej pozor na Tuhoszův bod, kamaráde.

Jedeme skupinu A!

 

 

Petr

Dne 4.9.2005 se v malebné vísce Lhota /okres Kladno/ konal 1.ročník cyklistického závodu Lhotské okruhy.Závod  se jel jako 20.závod silničního poháru Unie amatérských cyklistů 2005.

Výzvu změřit své síly  v tomto jistě prestižním závodě jsem přijal i já a tak Vám mohu zprostředkovat svoje pocity.

Nedělní ráno dávalo tušit,že počasí bude silničářské obci příznivě nakloněno.Po vydatné snídani a zapnutí mobilu mě čekalo překvapení v podobě SMS.Diablo – zřejmě odpočinutý a pln sil po sobotní časovce do kopce / jak je toto možné ? / - navrhuje sraz v Sobíně a odjezd na start  kolmo.Pochopitelně,že tento úlet nepřipadal v úvahu a do Lhoty jsme se vypravili autem.Diablo na místě navigátora pracoval tak spolehlivě,že jsme si trať pretěkov nemuseli projíždět upnutí v pedálech našich ořů,čímž jsme ušetřili mnoho sil.

Okruh byl pořadateli zřejmě zcela záměrně vytyčen tak,aby se vyhnul byť i jen náznaku roviny,což je zcela neomluvitelné.Ano,chtěl jsem na pořadatele křičet ono známé:“ Vy vrazi ! „ ,ale bohužel i mezi cyklisty se najdou černé ovce,kteří nahlas proklamovali opak.

Přesně v 10 hodin odstartovala zcela nezajímavá skupina A a B.V 10.10 to přišlo.Ostrý start .Černý Harley Davidson,který měl čistit trať,byl okamžitě pohlcen vyhladovělým peletonem nažhavených borců.Dech chytil až s prvním drsným stoupáním.“ To se ti to jede,když za Tebe jiní táhnou „ ,souhlasil jsem v duchu s reklamou jedné nejmenované společnosti.Kolmá stěna okamžitě začala pracovat proti tempu bikerů.“ Někdo musí vydat pravdivé svědectví ze zadních peletonových pozic „ ,pomyslel jsem si a tak se mi podařilo sklepat tepovku pod 180.Cítil jsem,že v rámci objektivní reportáže se bude nutno držeti  pod touto hodnotou.

                      První kolo: Krystalizují první skupinky,ke konci jedu s 2 staršími jezdci a s mladší bikerkou z ČVUT.

Druhé a třetí kolo:Zkouším zvýšit tempo skupiny,ostatní se dopředu moc nehrnou.Tepovku mám průměrně kolem 165,cítím se poměrně dobře,v kopcích jsem schopen poodjet,v sjezdech mě  však oba borci lehce dostihují.Něžná zástupkyně ČVUT  se drží,ve sjezdech sice ztrácí víc než já,ale v kopcích nás vždy spolehlivě dorazí.

 

Čtvrté kolo: Držíme se pospolu,sem tam prohodíme pár slov a já již začínám promýšlet taktiku do závěrečného kola : “ Poodlezu na prvním kopci a uvidím „.

Páté a poslední kolo : Dle taktiky jsem na prvním kopci získal 50 m.Před sebou jsem uviděl bojovníka z klanu Pijasů.Netrvalo dlouho a už se mi vezl na zadním kole.Odpadl až na poslední terénní vlně.A tak jsem sám slavně dorazil do cíle.Ano,byl jsem šťastný a oprávněně hrdý .Dík správně zvolené taktice jsem porazil:

  1. 1 x Pijas
  2. 2  x biker starší tak o 10 let
  3.  1 x něžné pohlaví z ČVUT

Tak takhle  jsem to viděl já.A takhle computer: 55 km,124 min.,avg-tep 165.

 

A omluvte mou češtinu – vždy jsem v ní byl slabý.

 

 

bVýsledky Šlapekb

Celkové výsledky

Diskuze

M Profil M

µFotodokumentaceµ