Jeseníky

aneb

Kolbabův víkendový kemp

28.05. až 29.05.

2005

 

účastníci:

Anděl

Bigmig

Honza

Jirka

Kolbaba

Vítek

 

 

Co nás čekalo:

Sobota mapka, délka 152 km

Neděle  mapka, délka cca 140 km

 

 

Komentáře:

 

Bigmig

Těším se do Jeseníků jako Frištenský už od Náchoda. Vyrazili jsme v pátek odpoledne do LA dvěma vozy. V prvním autě (skupina B), vedeném Honzou jsem jel já a Jirka a v druhém autě, tedy skupina A, vedeném Kolbabou jeli Anděl a Vítek. Bylo slunečno, teplo, zkrátka lepší počasí jsme si nemohli přát.

 

17.00 Start z Běchovic. Honza a pro mě přijíždí do práce. Jedem přes Hradec Králové. Skupina B si bloudí někde na Seči, ale to není podstatné.

19.45 Česká Třebová. Zastavujeme u skoromárketu Billa a nakupujeme na víkend. Jen nás překvapuje, že nás pořád nahánějí ke kase zaplatit, protože jim končí pracovní doba. Honza se jim sice snaží vysvětlit že my jsme tu pro ně a né naopak, ale naštvaná slovenská pokladní se obořila, že za to stejně není placená, tak raději padáme pryč. Asi dvacet lahváčů ukládáme na dno auta a ty nám vesele cinkají na cestu.

20.18 Jedeme vyzvednout Jirku na nádraží., protože měl přijet ve 20.15 a už je nejvyšší čas. Snad bude mít vlak trochu zpoždění. Na nádraží nás vítá Jirka slovy: „Hodinu na vás čekám“. Vlak přijel podle jízdního řádu v 19.15, ale z takových maličkostí se zde nestřílí. Jedeme společně do LA a čekáme na skupinu A, která nám oznamuje mezitím, že se navečeřela a že už je na cestě.

22.00 Konečně jsme kompletní a začínáme promýšlet trasu na sobotu. Padá spousty návrhů a nakonec se rozhodujeme, že přeci jen se ráno pojede Mraveneční ostřejší stranou. Anděl má obavy, že to nevyjede a začíná klepat koleny. Jdeme raději spát

 

Sobota

Vstáváme před šestou. Pořádně snídáme, protože přes den na bůček se šesti a zelíčkem nebude asi moc času. Nakládáme kola vyrážíme do Šumperka. Už je dost horko, takže se moc nezdržujeme.

8.00 Parkujeme před restaurací U Zvonu v Rapotíně s podmínkou že až se vrátíme dáme si večeři. To se nechá vytrpět. Honza zjistil, že jsme zapomněli kus auta v LA a hodlá to otočit do LA. Naštěstí ho Anděl přesvědčil ať zavolá sousedovi, jestli by se nekoukl. Vše naštěstí dobře dopadlo a můžeme tedy vyrazit.

8.20 Vyrážíme na Loučnou. Honza si nešťastně zranil nohu a doktor Kolbaba udělal svůj první provizorní zákrok, aby mohl pacient jet.

8.30 Opětovné překročení 52 rovnoběžky a můžeme vyrazit. V klidném tempu pomalu stoupáme pod Mravenečník. Horko je stále větší. Svlékáme ze sebe co můžeme a hurá na něj.

Ze začátku se ani nezdá, že jedeme nejprudší kopec dne, ale s přibývajícími kilometry se to zvedá. Jedu s Andělem a Honzou , před námi Kolbaba a Jirka. Vítek to vede. Anděl se drží v pohodě a je vidět že ho Doksy poučily.

10.30 Mravenečník dobit. No, nic moc. Samej lišejník, občas sníh. Vítr žádnej, slunce pálí a jezero přečerpávající vodní elektrárny Dlouhé Stráně skoro bez vody. Představovali jsme si to všichni náročnější, ale ono to ještě přijde. Anděl si vychutnává pocit vítězství nad sebou a hlavně toho že 800m převýšení zvládla bez zastavení a odpočinku. Musím jí taky pogratulovat. To já jsem stavěl cestou asi 20x. Kochal jsem se a blesknul nějakou tu fotku s Andělem.

Sjezd dolů k dolnímu jezeru byl parádní. Trošičku foukal vítr, takže pomáhal brzdit a navíc kvalitní široká silnice. Je to dálka 13km dolů.

Pokračujeme ale už dále na Červenohorské sedlo, jak říká pan Kolbaba  - Passo Monte Rosso. Anděl povzbuzen výkonem z Mravenečníku to valí 11, ale po chvíli se začíná projevovat hlad, tak zvolňujeme na 10 a celkem v pohodě přijíždíme na CS. Obědváme gulášovou a pivo. Honza s Kolbabou dávají pizzu. Při sjezdu se nám stala povedená taškařice. Jedu ementálovou stezkou a padá mi bidon. Vracím se tedy a vidím, jak ho Anděl sbírá. Ovšem není to můj bidon, je to Andělův. Anděl ztratil oba. Poté co jsme posbírali všechny bidony jedeme v klidu do Bělé.

13.00 Začíná další stoupání na Vidli. Kolbaba s Vítkem to mydlí hlava nehlava a my ostatní jedeme pohodu v Andělovým tempu. Kolbaba si za jeho výkon do sedla kopců zasluhuje hned přezdívku Col du Bába. Anděl si začíná stěžovat na bolesti v ramenu a tak ke slovu přichází mechanik Jirka a posouvá dopředu sedlo. Pomáhá to dost, ale není to ještě ono. 11% stoupání dává zabrat, ale zvládáme to dobře. Anděl už je opět v pohodě. Sjíždíme dolů do Videl a pak zase nahoru na Lyru. Silnice se výrazně zhoršila, ale do kopce to až za tak nevadí. Snažím se stále táhnout Anděla, aby si odpočinul ale výsledek je že Anděl jede a mě z toho bolí nohy. Dělat domestika bych asi nemohl. Nicméně přijíždíme v pohodě na Lyru, kde už čekají rozvalení Honza s Jirkou v altánku. Padá definitivní rozhodnutí, že Anděl vynechá Praděda a pojede sám v klídku na Malou Morávku, Rýmařov a na Col du Skřítek. Tam na nás počká. Mezitím sjíždíme do Karlovy Studánky a pak na Hvězdu. V kopci zjišťujeme, že Anděl někde ztratil pumpu. No je to škoda, ale už ji asi nenajdeme, zvlášť když si není vědoma ve kterém to bylo sjezdu.

15.00 Hvězda nás přivítala kvantem turistů. Zastavujeme u bufetu doplnit vodu a taky tu se chmelem. Jirka jede na Kofolu. Loučíme se s Andělem, já trošku dýl, a už se to valí na Praděd. Vítek, za ním Kolbaba, Honza s Jirkou a Já. Překvapuje mě nádherný asfalt, ten tu před 5 roky nebyl. Jel jsem to už s taškami na nosiči, takže si mohu lépe rozložit síly. Dojíždím Honzu a ten mě hned pobízí jeď,  jeď a užij si to. Vidím, že jede s Jirkou, Anděla už nemáme, tak si v klidu začínám roztáčet svůj kvapík. Po 200m dojíždím Kolbabu, který to valí solidně. Vítek už je v trapu. Za druhou zatáčkou vidím modrý kladenský dres. Teď mi svitlo. Pokusím se ho dojet. Určitě o mě neví. Jedu okolo 13km/h ale nedaří se mi k němu přiblížit. Jede zjevně stejně rychle. Po pár minutách přeci jen začínám vnímat, že ztráta se snižuje. Těsně pod Ovčárnou už jsou to jen metry. Přijíždím potichu a vezu se. Čekám, až si mě Vítek všimne. Ale on je naprosto v klidu, stále si jede to své tempo a nenechá se vyrušit. Na Ovčárně se otáčí a celý překvapený se diví, kde jsem se tam vzal  Jedeme spolu až na vrchol. Střídáme. Vítek zjevně povzbuzen mojí přítomností přidává. I tepák se už ozývá. No nevadí pořád mi ještě 16km/h nedělá problémy dokonce mi Vítek radí ať shodím velkej talíř. Nechápu, jak se mi to mohlo stát. soustředil jsem se na přehazovačku a klidně jsem jel pilu. No nevadí sranda musí bejt, ale už pomalinku dojde. Začíná poslední kus, snad 14% rampa. Vítek podřazuje a ujíždí mi. Na to moje 25 už nestačí. A přijíždím na cílový trojúhelník asi s 30s ztrátou. Stejně čas na hranici 35min od Hvězdy je můj osobní rekord.

16.00 Praděd. Ihned to otáčíme a jedeme naproti ostatním potkáváme jen Honzu a Jirku, Kolbaba nikde. Nacházíme ho po dalších cca 300m celého vyčerpaného. Motá se tak, že mu dělá problém i předjet invalidní vozík. S Vítkem ho povzbuzujeme, někdy i škádlíme, ale nevzdává to a přeci jen dojíždí na vrchol. Společně odpočíváme a kocháme se výhledem na všechny strany. Sjezd dolů na hvězdu byla opravdu paráda. Sametová silnice dovolila zvýšit rychlost až k 70km/h a v pohodě si to užít. Jedu za Honzou, který je mistr v létání z kopců a nepřekvapuje mě, že ve sjezdu předjel auto a málem vytlačil autobus s turisty do škarpy. Sjíždíme se opět na Hvězdě ovšem náš bufet je zavřený. Pokračujeme tedy vedle do restaurace. Scházíme se všichni až na Kolbabu. Col du Baba míjí Col du Star a končí v Malé Morávce. No nevadí, pojede stíhat Anděla, aby mu nebylo na Skřítku smutno. Dáváme si lehčí večeři a vyrážíme za nimi. Ve sjezdu to roztáčíme až k 50ce a dále do Rýmařova jedeme velmi rychle. Střídáme se s Jirkou a Vítkem, Honza má jediný  úkol uviset.  V Rýmařově se k nám přidává borec, který využívá našeho vláčku, ale vůbec nestřídá. Vezeme ho s Honzou až na Skřítek. Tam už na nás čeká Anděl plný euforie a malý unavený Kolbaba. Během posezení u piva ho chudáka chytají křeče, ale nese to statečně. Sedíme chvíli u piva

19.00 Spouštíme se dolů do Rapotína. Je to nádherný cca 20km sjezd. Hezčí jsem snad ještě nikdy nejel. Kvalitní silnice. Žádné prudké klesání. Stačí jen šimrat pedály a jede to.

19.30 Přijíždíme k autům do restaurace a dáváme si večeři. Obsluha nás nechá čekat přes hodinu.

21.30 Jedeme do Nemocnice v Šumperku. Honza potřebuje přeci jen lépe ošetřit ránu. Tam čekáme neuvěřitelnou dobu. Kolbaba Honzu doprovází. My ostatní čekáme na parkovišti a probíráme ještě zážitky ze soboty. Kolem 22.30 začínám cítit hlad po spánku a jdu si lehnout do auta.

23.30 Probouzí mě Honza a jedem do LA. Později se dozvídám, že zákrok musel udělat sám Kolbaba, protože nejsou lidi a ani doktoři. Než ulehneme musíme důkladně promazat své zevnějšky.

Jdeme spát okolo druhé.

 

Neděle

Ráno vstáváme v pohodě jako včera. Snídaně. Balíme trošičku pomaleji, ale se stejným nadšením.

7.30 Vyrážíme do Rapotína na stejné místo jako včera. V autě začínám cejtit, že nejsem OK. Chybí mi spánek, únava a včerejší perný den mě vyčerpal. Nicméně nasedám na kolo a říkám si, že to rozjezdím.

8.30 Vyrážíme na Jindřichov. Změnili jsme trasu, aby nebyla stejná jako v sobotu. Honza jede s Anděl lem a já se motám kolem nich. Cítím se na nic. Kolbaba, Vítek a Jirka zatím mizí někde vepředu. Při nájezdu na Jesenickou silnici směr Branná nás Honza opouští a jedu sám s Andělem. Vítr a rovná kvalitní silnice mě zase docela staví na nohy. Anděl je o poznání ve větší pohodě. Brannou, Ostružnou, Ramzovou vyjíždí v poklidu a já se za ním celkem držím. Ostatní na nás čekají v Ramzové.

11.00 Odpočíváme a debatíme zda jet společně Rejvíz, protože Anděl chce spíš dát zpět ČEH sedlo. Nakonec je přemluven a jedeme na Rejvíz. Následuje sjezd do Jeseníku. Silnice chvílemi dosti rozbitá.

12.00 Zastavujeme v Jeseníku na náměstí a dáváme si s Andělem oběd. Ostatní to odkládají až na Rejvíz.

12.30 Jedeme za ostatními. Anděl už má problémy s horkem, tak ze sebe sundává co jde. Naštěstí stoupání je v nádherném lese, který chladí tak to není tak hrozné. Horší jsou Andělovy bolesti v rameni. Jedeme společně asi do půli kopce a pak mě Anděl vyzívá, ať jedu napřed a objednám kafe. Zvedám tedy tempo a za pár minut jsem na Revízu. Chlapci tam sedí v bufetu opařeni horkem a dopíjejí. Ani se nedostanu k okénku, abych něco objednal a Anděl je tu. Začínám si všímat, že Anděl jede sám výrazně rychleji, než když mu pomáhám.

Po kratší pauze začíná hřeb dne. Jirka znalec Jeseníků a MTB tras nám nabízí zajímavou zkratku do Bělí p/P. Nikdo ani moc neprotestuje, hlavně ať se jede lesem. Silnice zpočátku opravdu vypadá slibně, časem je i docela obstojný asfalt, ale po cca 10km to začíná být kros. Poté už jen občas asfalt a nakonec cesta, kde i kůň by měl problémy. Začínám toho mít dost. Bolí mě nohy, zadek, prsty u rukou od brzd. Kola dostávají taky zabrat. Lítají nadávky kolem dokola, ale vrátit se nelze. Nejvíc si v tom libuje překvapivě Anděl. Vzpomněl si na doby, kdy měl ještě MTB a silnice nesilnice valí si to dopředu s Jirkou. Nakonec nás to stojí jen Kolbabův prasklý drát zadního kola.

16.50 Sjezd do Bělé p/P neustává Vítek a trhá dres. Ostatní zranění naštěstí nejsou vážná. V Bělé doplňujeme vodu. S Andělem se domlouváme, že z provozních důvodů raději Mravenečník vynecháme a jedeme tedy v poklidu na ČEH sedlo. Anděl je na tom fyzicky dobře, na Mravenečník se mu chce, ale rameno ho občas dost pobolívá tak raději několikrát zastavujeme.Já raději neriskuji kolaps. Snažím se fotit na zbytek volného místa na kartě.

17.45 ČEH sedlo. Ani se moc nezdržujeme a jedeme dolů do Kout. Mám tak hrozně otlačený zadek, že si už ani nevzpomínám kdy naposledy mě takhle bolel. Držím se na kole opravdu už jen silou vůle. Anděl si to vesele frčí a já mu visím jen taktak. Cesta do Rapotína je snadná, bez sebemenšího stoupání, tak to snad doklepu.

18.30 Přijíždím se ztrátou asi 2min na Anděla do restaurace U Zvonu. Sundávám boty a odpočívám. Mám toho dost. Anděl zatím v naprosté pohodě a klídku vychutnává atmosféru víkendu. Zařizuje jídlo pro mě a pro ještě očekávané hosty z Mravenečníku. Ty přijíždějí kolem 20. hodiny. Ani se moc nezdržujeme a raději balíme do LA. Konečně se trochu vzpamatovávám a je mi do zpěvu.  Je nám jasné že do půlnoci do Prahy nedorazíme.

No nevadí. Balíme urychleně v LA, loučíme se s Honzou a Jirkou a jedem domů.

21.30 odjezd na Českou Třebovou.

Česká Třebová. Bloudíme po náměstí a za náměstím a nemůžeme najít odbočku na Litomyšl. Anděl to nakonec někde zjistí a my můžeme konečně opustit město. Kolbaba za volantem vypouští snad nejkrásnější hlášku víkendu. Dívá se před sebe a povídá: „ Zase kopec“ Kdybychom mohli padnout pod stůl tak tam padneme. Jo Jesenické kopečky se na nás podepsaly. Ulehám do velmi pohodlné sedačky Kolbabova Renaultu a usínám. Budí mě až na Barrandově.

1.30 Jsme doma.

 

Byl to nádherný víkend, nádherný zážitek a určitě z toho budu ještě dlouho žít. Jeseníky jsou nádherné hory, které mi přirostli k srdci a jedině zdraví odpočatý člověk v tak náročném terénu může uspět. To mě bohužel trochu chybělo, ale nedá se nic dělat. Všecko vyjít nemůže. Tak díky všem, stálo to opravdu za to. BM

 

 

 

Jirka

Vše se odehrálo 27.-29. května léta páně 2005. Byl to víkend nabitý zážitky, krásnými chvílemi i všedními těžkostmi. Pojďme se na to všechno podívat podrobněji – jak den po dni následoval.

 

Pátek 27. května 2005

V 17:34 nasedám v Brně i s kolem do vlaku a mířím směrem Česká Třebová, kde mě má vyzvednout Honza. Cesta je úmorná, protože vlak zastavuje v každé dědince a tak se vše vleče neuvěřitelně pomalu. Konečně zastavujeme v České Třebové. Ani se nedívám před nádraží, protože Honzu znám a vím, že na něj stejně budu čekat a mířím koupit si něco na zub, protože už mám docela slušný hlad. Již po hodince, co čekám před nádražím se objeví Honza a veze s sebou Bigmiga a 20 piv. Dojel sice opět pozdě, ale ví jak na mě – uplatil mě Kofolou J. Pokračujeme do Lanškrouna, kde vše vyložíme a čekáme na osádku druhého vozu v sestavě Kolbaba, Anděl a Vítek. Nakonec se jich v pozdních večerních hodinách dočkáme a hned po vybalení nejnutnějších věcí zasedá válečná rada a strhává se bitva o trasy, které se pojedou. Trasy byly sice definitivně připraveny asi měsíc dopředu, nakonec však ještě doznaly radikálních změn – vše se točilo kolem zaklínadla jménem Mravenečník a z které strany ho kolikrát pojedeme nahoru, dolů, doleva a doprava. Nakonec se všichni shodnou, že nejtěžší dáme na začátek a rozcházíme se již v míru každý do svého pelechu.

 

Sobota 28. května 2005

Já nemohu celou noc pořádně usnout a tak využívám první příležitost a za rozbřesku v 5:00 vstávám. Jdu si zkontrolovat kolo – dofoukat, namazat a takové ty další zbytečnosti, protože je mi jasné, že pak na to nebude čas. Ještě mrknu Honzovi na kolo, protože si stěžoval na přehazku a v 5:30 jdu vzbudit Honzu a začínáme chystat snídani. V 6:00 budíme ostatní a snídáme za nádherného rána venku na zahradě. V 7:00 je již vše sbaleno, naloženo a míříme směrem Šumperk a za jízdy se kocháme nádhernou krajinou a masivem Jeseníků vystupujícím na obzoru. Zastavujeme asi 4 km za Šumperkem u obce Rápotín, kde necháváme auta takticky před hospodou. To se nad námi v pozadí již zlověstně tyčí Mravenečník – náš první cíl cesty. Co však čert nechtěl – Honza si nešťastnou náhodou přivodil lehčí zranění o převodník ještě než jsme vyjeli, a tak jsme museli náš start o chvíli odložit a Honzu ošetřit. Konečně však asi v 8:45 vyjíždíme a míříme směrem k Loučné n. Desnou. Tam uhýbáme začíná stoupání 12 km dlouhé s převýšením 850 m. Naše doposud jednolitá skupinka se roztrhá během prvního kilometru. Nejostřejší tempo nasadil Vítek a tak mi pomalu mizí, protože já se ještě posilňuji za jízdy tatrankou a nejsem s to se jej držet. Za první serpentinou už za sebou nechávám zbytek naší výpravy a v dálce vidím ještě Víťu. To se však již dostávám do tempa a začínám ukrajovat pravidelně metr za metrem. Kolbaba nás celý předchozí večer Mravenečníkem strašil, a tak volím spolehlivé tempo, abych se nevyšťavil na prvním prudším kopci. Cesta vytrvale stoupá a sklon se málokdy dostane pod 8%. Cestou mi to nedá a fotím, co můžu. Nakonec se za zatáčkou s 14% stoupáním objevují větrné elektrárny a já míjím 1100 m.n.m. Nastává chvilka odpočinku, protože je zde klesání asi o 30m. Opět fotím, ale nakonec sedám na kolo a vyrážím dobýt vrchol – asi kilometr pod vrcholem potkám vracejícího se Víťu, který jede zpět pro Kolbabu. Po chvilce dojedu až k horní nádrži a mám krásný pocit ze zdolané hory. Je to nejkrásnější stoupání, jaké jsem kdy jel. Kolbaba zbytečně strašil a já zjišťuji, že jsem mohl klidně zvolit ostřejší tempo. Po chvíli dojíždí Kolbaba s Vítkem a za další chvíli po nich dofrčí Honza, Anděl a Bigmig. Anděl je šťastný a neskrývá svoji radost. Všichni fotíme, jíme a pokřikujeme, jak je to super. Nakonec se vydáváme dál, protože na plánu je toho ještě dost a my máme teprve 28 km ze 150. Náslduje nádherný sjezd až pod dolní nádrž (607 m.n.m.) a pak trochu nudný výjezd na Červenohorské sedlo (1013 m.n.m.), kam dojíždím asi z tříminutovou ztrátou na Vítka. Na sedle je opět nádherně a tak zase fotím. Po chvíli se objevuje Kolbaba s Honzou a za nima jsou nedaleko Bigmig s Andělem. Najíme se a vyrážíme dál – sjíždíme do Bělé pod Pradědem (567 m.n.m.) po rozbité cestě z ČHS a odtud se vydáváme již po krásné silnici směrem k Videlskému sedlu. Tentokrát jsem zůstal s Andělem, Bigmigem a Honzou a volným tempem jsem vyjížděli na Videlské sedlo (930 m.n.m.). Tam nás již netrpělivě čekali Kolbaba s Vítkem. Ještě jsme však netušili, že právě tady si Kolbaba připravil nějvětší zážitek dne, což se projevilo až později. Po společném fotu sjíždíme do Videl (800 m.n.m.) a opět stoupáme ke Kříži (1002 m.n.m.) pod vrcholem hory Lyra. Odtud sjezdem kolem Karlovy studánky (770 m.n.m.) vyjíždíme na Hvězdu (867 m.n.m.), odkud po krátkém občerstvení začínáme stoupat na Praděd (1492 m.n.m.). Všichni jedeme nahoru, jen Anděl se tady odpojil a pokračuje rovnou na Skřítek, aby šetřil síly na zítřek. Vítek nám opět během prvních pár zatáček zmizel z očí a Bigmig, který je nyní “volný“ ho pomalu, ale o to jistěji, následuje. Já jedu z Honzou a kousek před námi Kolbaba, který se nám pomalu začíná vzdalovat. Tak jsem ho dojel a chvíli spolu povídáme. Mezitím ztratíme Honzu, po chvíli však Kolbaba prohlásí, že má moc vysoké tepy a musí zpomalit – dojíždí nás Honza. Další asi 2 km jedeme společně, ale pak jejich rychlost klesá pod 10 km/h, a tak se jim omluvím a zrychluji. Najednou však slyším za sebou Honzu, jak na mě volá a Kolbaba zůstává daleko vzadu. Vrátím se pro Honzu a ten se mi pověsí na paty a tak pokračujeme poměrně svižným tempem až k Ovčárně. Tam se chci od Honzy odpojit, protože chtěl dotáhnout jen na Ovčárnu a tvrdí, že již nemůže. Po půl kilometru se však opět vzpamatuje, zase na mě volá a tak se opět vracím a společně stoupáme ka vrcholu. U odbočky na Švýcárnu potkáváme vracejícího se Bigmiga s Vítkem. Za chvíli staneme na Pradědu – nádherný výjezd. Avšak překvapení největší – Kolbaba není ani v dohledu, natož někde za námi. Asi po 15 minutách přijíždí nahoru naprosto vyřízený Kolbaba, který hledí obdivně na Honzu a všichni si ho dobíráme a všem je nám jasné, že to má z té Lyry. Nic však nemůže zkazit náš skvělý pocit ze zdolaného Pradědu. Nakonec se zvedáme a sjíždíme na Hvězdu – tedy skoro všichni – neboť někteří z nás (Kolbaba) sjíždí ještě níž – až do Malé Morávky. Tam se mu už vracet pochopitelně nechce a tak polračuje na Skřítek (890 m.n.m.). My se na Hvězdě posilníme a v nádherném balíku sjíždíme do Malé Morávky a odtud pokračujeme jako rychlé šípy až do Rýmařova. Výjezd na Skřítek je bez potíží a tam se setkáváme s odpočinutým Andělem a Kolbabou. Pokecáme a dalších 15 km se vezeme až skoro k autu. Asi 2 km před autem však ďábelsky nastupuje Anděl a pálím to 45 km/h. My s Vítkem jí tak tak stačíme a ještě máme malé pochybnosti o správnosti trasy, když Vítek prohlásí “… tudy jsme ráno nejeli!“, nakonec však se objevuje parkoviště a my jsme doma. Neskutečně dlouho trvá příprava jídla, ale vše se nakonec zvládlo a vyrážíme do Šumperské nemocnice na převaz s Honzovou nohou. Po menších obtížích nakonec dorazíme v 1:00 ráno do Lanškrouna.

 

Neděle 29. května 2005

Vstáváme asi o půl hodinky později než v sobotu a po stejně krásné snídani na zahradě vyrážíme stejným směrem do Rápotína u Šumperku. Nedělní trasa doznala radikálních změn oproti původnímu plánu (hlavně díky tomu, jak jsem do toho pořád vrtal J) a tak vyrážíme směrem Velké Losiny a odbočujeme na Jindřichov. Cesta do Jindřichova nás mile překvapila, neboť byla poměrně kvalitní a překonali jsme na ní pěkné sedlo (660 m.n.m.) s krásným výhledem na masiv Králického sněžníka. V Jindřichově (400 m.n.m.) míříme směrem k Ramzovskému sedlu a postupně se trháme na tři skupinky – já s Vítkem, Kolbaba s Honzou a Bigmig s Andělem. V malých rozestupech dojíždíme na Ramzovské sedlo (780 m.n.m.), kde dobíráme vodu a vyrážíme směrem do Jeseníku. Po docela rozbitém začátku sjezdu se však silnice změní na nádherný nový asfalt a my si to užíváme až do Jeseníku (400 m.n.m.). Tam musí Anděla s Bigmigem na oběd a stojí před rozhodnutím, jestli pojedou s námi dál, nebo se vrátí k autu (Bigmig není zcela fit a Anděle pořád vadí, že na ni musíme dlouho čekat, což však vůbec není pravda). Nakonec pokračujeme na Rejvíz (800 m.n.m.) s tím, že se tam najíme a počkáme, jak se rozhodnou ti dva. Na Rejvíz vyjíždíme po dvou dvoučlenných skupinkách (já s Vítkem a Kolbaba s Honzou). Stoupání je stejnoměrné a docela pohodové. Na Rejvíze se najíme a čekáme na Anděla s Bigmigem, kteří nakonec pokračují s námi. Vyrážíme dolů směrem na Vrbno pod Pradědem, z cesty však uhýbáme (730 m.n.m.) do hlubokých lesů v pásmu Orlíka (1204 m.n.m.) a stoupáme podél potoka. Cesta je v docela dobrém stavu a je tam nádherně. Vyjedeme až pod Orlík (1051 m.n.m.) a po malém sjezdu máme na vybranou – buď pokračovat po asfaltce a překonat ještě jeden kopec s převýšením 500 m, nebo se pustit po zkratce po vrstevnici a ušetřit tak 10 km. Nakonec bylo všeobecně rozhodnuto pro zkratku s ohledem na plánovaný výjezd na Mravenečník, přestože cesta byla vhodná spíš pro bike, než pro silničku. Vše se však nakonec zvládlo a asi po 3 km dojíždím opět na asfaltku a čekáme s Vítkem na ostatní. Kolbaba přijíždí se slovy “… ale lidé neměli náladu na filosofii a ušlapali ho!“ a mě bylo jasné, komu byla tato slova od Šimka a Grossmanna určena, neboť zkratku jsem navrhnul já J. Vzhledem k tomu, že se však celý víkend nesl hlavně zásluhou Kolbaby a Bigmiga v duchu Járy Cimrmana (největšího cyklisty a průkopníka všech dob J) jsme pokračovali bez problémů (až na prasklé dva dráty v Kolbabově zadním kole) dál. Následoval malý výjezd z 980 m.n.m. do 1070 m.n.m. a pak drsný sjezd po ne úplně kvalitní cestě dolů do Bělé pod Pradědem (567 m.n.m.), který se stal osudný Vítkovi, který si zde při pádu odřel ruku a bok a rotrhnul dres. Byla to však pouze povrchová zranění, nic vážného, a tak se pokračuje dál na ČHS (1013 m.n.m.). Nechávám za sebou Kolbabu s Honzou a ti za sebou nechávají Bigmiga s Andělem, kteří se rozhodli nepokračovat s námi na Mravenečník, ale jet dolů zrovna k autu. Na ČHS dojíždím chvilinku po Vítkovi a společně čekáme na Kolbabu s Honzou. Po kratičkém občerstvení sjíždíme pod ČHS (607 m.n.m.) a vydáváme se mírnější stranou nahoru na Mravenečník poslední kopec naší túry. Výjezd je náročný především díky únavě, která se už projevuje u nás všech. Vítek je na vrcholu opět první, já jedu s Honzou a Kolbabou a pozoruji jejich urputný boj a dodávám jim informace o nadmořské výšce, procentech stoupání a teplotě. Kousek pod vrcholem (asi 2 km) nám jede naproti Vítek, a tak se s ním odpoutám od těch dvou a pokračujeme spolu zrychleným přesunem nahoru až horní nádrži. Tam je to krásný zážitek (fotky stojí za to) – nádherný rozhled při slunci klonícím se k západu a zbytky sněhu. Po chvíli doráží Kolbaba a se slovy “… ten Honza je machr!“ padá na záda na zem. V dohledu za ním dosupí Honza a je taky rád, že to vyjel. Následují společná fota a fota na sněhu a pak sjezd dolů do údolí a velmi svižný peloton tažený především Vítkem až k autu. Tam už na nás čekají Bigmigovci s jídlem.

 

Celý víkend byl pro mě nádherný zážitek a děkuji Honzovi za to, že mě s sebou vzal a ostatním, že mě mezi sebou vřele přijali.           Jirka

 

 

Kolbaba

Myšlenka uspořádat tréninkový kemp v Jeseníkách vznikla v podzimní debatě s Honzou, kterému jsem popisoval naše horské tréninky a svěřil se s touhou zajezdit si někdy v Alpách. Honza oponoval, že naše hory jsou blíž, víc do kopce a hezčí, zatímco v Alpách jsou  auta, vysoké ceny a protivní cizinci a nabídl nám svoji chalupu v Lanškrouně jako základnu. Jelikož Orličky dobře známe z Rampušáka, zvolili jsme Jeseníky,  kde mne už dlouho přitahovalo stoupání na Mravenečník. Na vršku je horní nádrž přečerpávací elektrárny, kdysi se tam jel Závod míru a z internetu jsem si pamatoval bajky o prokletém stoupání od Loučné, které se skoro nedá vyjet. Po bližším seznámení s mapou bylo jasné, že se Jeseníky dlouhými kopci jen hemží a že tu lze poskládat trasu s opravdu alpskými parametry. Když nám časem vykrystalizoval profil, zbývalo lehce poopravit místopisné názvy, aby byl dojem dokonalý.

 

Sobota.

Startujeme z Rapotína nedaleko Velkých Losin a v šestičlenné skupince zvolna táhneme do hor. První zkouška na sebe nedá dlouho čekat a jde hned o papírově nejtěžšího soupeře. Passo Brabenec ( Mravenečník, 1343 m.n.m.) je dlouhé 12 kilometrů s převýšením 840 metrů, přičemž zejména na prvních osmi kilometrech křižuje vrstevnice podezřele kolmo. Chvíli si nad mapou upřesňujeme, jak nezabloudit, a pak se dohodneme, že na nejasných křižovatkách nechají ti rychlejší, tedy jednak mladší, jednak lehčí s výše položeným laktátovým prahem a s možností dosáhnout ve stoupání vyšších tepových hodnot a přečerpat tak větší cisternu krve, jak říká Robert Bakalář, tedy Jirka a Vítek, kterému jsem nechal laktátový práh stanovit na ergometru, šipky. Naštěstí je cesta přehlednější než předchozí věta a šipky na silnici už jsou. Pomalu stoupáme úzkou asfaltkou kolem potoka a zpočátku příjemné stoupání brzy přituhuje. Vystrašen pověstmi čekám za každou zatáčkou dvacetiprocentní stěnu nebo aspoň tlupu loupežníků. Dosud však nic takového, kopec sice ani na chvilku nepovolí, ale taky nevyvádí žádné psí kusy. Zatím dobrý, říkám si. Jako když ten chlap padá kolem dvacátého patra mrakodrapu…zatím dobrý. Rychlost 8-9-10 , tep 155-160. To neříkám proto, že bych se nějak chlubil, to je prostě tak. Voni mi to brabenci přeberou...Asi po 3/4 hodině les ustupuje, silnice se stáčí ostře doprava a nad zatáčkou se objevují obrovské bílé vrtule větrné elektrárny.  Otvírá se neskutečný výhled a silnice se zhoupne lehce dolů. Takovou chvilku by mohli prodávat dealeři drog. Propadám euforii a hulákám jako na lesy, jenže ty už takhle vysoko nejsou. Zbylé 3 kilometry s 200 metry převýšení mi přijdou jako z Kolína do Pardubic. Silnice stoupá a zakusuje se do skály.Ve škarpě je sníh. Vítek už mezitím sjel zpátky a fotí. Kolo jede samo. Dojíždím na parkoviště pod horní nádrží a pak sjíždím zpátky pózovat před sněhovou plotnou. Fotíme se navzájem.  Přemýšlím, jak se asi daří Anděle, po pravdě řečeno jí v tomhle kopci moc nevěřím... Jenže za chvilku se v zatáčce objevuje Honza s Bigmigem  a s nimi i Andělka, která nemít uši, má úsměv kolem hlavy. V tom děvčeti něco je. Hulákáme společně a dojíždíme na vrchol.  Na parkovišti stojí autobus s tlupou Němců a Honza je hlasitě chválí, jak to pěkně vyjeli (česky). Od řidiče (moravského) se dozvídáme, že jsme vyjeli Starou uhlířskou cestou a že to jsme fakt dobří. Jo, tady jo.

Pak se rozloučíme a krásným dlouhým sjezdem padáme do Koutů nad Desnou. Nastupujeme na Passo di Monterossa. (Červenohorské sedlo, 1013 m.n.m). 7 kilometrů stoupá v pravidelných serpentinách až k lyžařskému areálu. Sklon je proti Br. poměrně mírný a navíc zatáčky jsou úplně v rovině, takže se dají protáčet nohy. Jako v Alpách, Honzo. Zanedlouho jsme bez problémů nahoře. Pod vrcholem mě dojíždí Honza. Překvapuje mě. Dnes ne naposledy. V chatě doplňujeme vodu a hladovci si dávají oběd. Mě tyhle zastávky moc netěší, tuhnou mi nohy. Po obědě, kávě, novinách a cigárku konečně pokračujeme prachmizerným sjezdem do Bělé. Takovou cestu pamatuji z Boru u Tachova, ale tam jezdily tanky. Konečně jsme dole a odbočujeme na Passo Burano (Vidly, 930 m.n.m.) Má sice jen 4 kilometry, ale průměr více než 7% a docela často jde přes 10%. Vepředu je jen Vítek, ostatní kecají vzadu. Podléhám temné straně Síly. Ukážu vám, jak se jezdí. Tepovka přes 160 mě nezajímá a stále přikládám pod kotel. Shora přitápí slunko.Už tak dost velké horko by se dalo krájet. Přesto se mi jede dobře a za chvíli jsem nahoře. Za mnou nikdo. S Víťou pózujeme u značky 11%. Pěkné fotky. Zbytek pelotonu dojíždí v poklidu a společně. Krátce sjíždíme a nastupujeme na další kopec, Passo Pidlicato (Lyra, 1000 m.n.m.). 3 a půl kilometru se točí lesem a stoupá poměrně zlehka, kolem 6%. Tentokrát jedeme s Honzou a s Jirkou pohromadě. Honza vypráví cosi hanlivého o Grossglockneru. Už nevím co. Jede se v pohodě a brzy jsme v sedle. V sedle. Fotíme se a sjíždíme ke Karlově studánce a pak se krátkým vyhupem dostáváme na Hvězdu. Odpočíváme na žhnoucím parkovišti mezi autobusy. Doplňujeme vodu. Někteří doplňují pivo. Jeden nejmenovaný Jirka kofolu. Čeká nás nejvyšší bod trasy Passo Senilio (Praděd, 1491 m.n.m). 9 kilometrů má průměrný sklon 7%. Jenom. Společně probíráme taktiku. Anděla Bigmigová se rozhoduje šetřit síly a Passo Senilio vynechat . Po krátkém loučení sedá na kolo a vyráží napřed k poslednímu postupovému táboru. Zbytek výpravy nastupuje stoupání. Znovu mne ovládá temná strana Síly. Teď uvidíte…. Nasazuji tempo a vydávám se za Víťou. Rozhodným způsobem předjíždím turistu na krosovém kole. Blahosklonně ho zdravím z výšin své rychlosti.(Tuším 12 km/h). Po chvíli se ke mně přidává Jirka. Jestli prý chci jet na krev. Kdepak, pojedu v pásmu intenzívní vytrvalosti. Chvíli jedeme spolu. Předjíždí nás Bigmig. Užívá si to, slaměný vdovec. S Jirkou probíráme zátěžová pásma. vysvětluji mu, jak se snadno pozná anaerobní práh. To se jede do kopce a kecáš, pak přidáš a trochu se zadýcháš, ale ještě je ti rozumět, no a když už se kecat nedá, tak jsi nad prahem ………………………………jako třeba teď… … … promiň, budu muset zpomalit. Jirka se vzdaluje . Už si to nedoposlechne. Ubírám rychlost. Sportestr nereaguje. Asi se zasekl. Klepu do něj. Uberte, nebojte se. Dojíždí mě Honza. Jirka na něj čeká. Tak pojedeme spolu a nahoře vám ukážu. Svatá pravda. Honza s Jirkou se vzdalují. Trochu si odpočinu a pak… Kolik může být nahoru ?  6 kilometrů ! Uberte, nebojte se.  Rychlost klesá, tepovka nikoli. Zajímavý úkaz. Cpu do sebe dvanáctou tyčinku. Nalévám se vodou. Na dres mi někdo vysypal slánku. Silnice jde bez zatáčky nahoru. Počítám kamínky. Sporttestr trvá na 160. Začíná se ze mě kouřit. Teplota asi 47 a půl..V autě bych zapnul topení, otevřel okýnka a pustil větrák. Zkouším se polévat vodou. Sůl se mi dostává do očí. 4 kilometry . Za chvíli bude Ovčárna… Třeba to ještě rozjedu a dostanu se nahoru. Jistě, jistě… Pravou nohu bere křeč. Přece neslezu… Zkouším nohu protáhnout vstoje a šlapat víc levou. Výsledek se brzy dostavil. Bere mě křeč do levé. Aspoň teď nenapadám…Od teďka vydávám zákaz hovoru o aktuální rychlosti, tepové frekvenci a vzdálenosti na vršek. Zkouším starou fintu. Pětkrát šlápnout v sedle, pětkrát ze sedla. Brzy mě unavuje počítat.  Z mlhy slunečného dne se pojednou vynořuje něco jako horská chalupa. Ovčárna. Silnice se na chvilku skloní do úplné roviny.  Zrychluji na 13 km/h. Přibývá turistů. Nemám sílu uhnout a vletím mezi ně. Zvolna mi kráčejí z cesty. Vpravo zahlédnu stráň a někde mezi oblaky červenobílou věž. Nedívej se nahoru!  3 kilometry. Silnice je zase do kopce. Někdo mi utáhnul brzdy. Shora přijíždí Vítek s Bigmigem.  Neodpovídám na pozdrav, soustředím se na invalidní vozík přede mnou. Je elektrický. Předjíždím s vypětím sil. Prohodím cosi inteligentního o tom, že té paní závidím. Pánbůh mi to odpusť…. 2 kilometry. Objíždíme kopec. Chlapci se zjevně baví a ze všech stran si mne fotí. Hledím do země. Tváříme se radostně…Tohle předvést na Rampušákovi, tak neztratím dvě hodiny, ale dva dny….Poslední kilometr… Vzpomínám si na knížku o Emilu Zátopkovi od Oty Pavla: Věříme Ti Emilku, že se vrátíš za chvilku … Polibte mi prdel… Přetínám žlutou čáru s nápisem cíl a pouštím kolo na zem. Bouchnutí probouzí Jirku s Honzou. Přicházejí ke mně a hlasitě mi blahopřejí  Každý se chce se mnou vyfotit. Honza povídá něco vtipného o Grossglockneru. Už nevím co. Tupě zírám do kraje. Rozhled je pěkný. Myslím na to, že zbývá 50 kilometrů.

Po chvíli nasedáme na kola a sjíždíme zpátky. S kopce to jde. U Ovčárny krátce zastavím u sněhové plotny a chladím se. Ostatní počkají dole. Sjíždím za nimi. U Hvězdy nikoho nevidím , tak pokračuji dál. Silnice padá až na Malou Morávku, kde se trochu narovná. Tak daleko by nejeli… Stavím u mostu a volám Bigmigovi. Samozřejmě, jsou na Hvězdě. No, zpátky už nepojedu. Počkám na vás u Anděly. Jedu sám. Až do Rýmařova to s kopce jde, pak se ale točí proti větru a začíná stoupat. Mám toho dost. Přichází poslední stoupání Schmudlaberg (Skřítek, 900 m.n.m.) 5,5 km, 4,5%. Na silnici jsou namalované kilometry. Radši si jich nevšímám. Kopec není prudký, ale někdo mi odmontoval lehčí převody. Občas mě bere křeč. Nejhorší jsou trpaslíci …Konečně hospoda. Anděla čeká u silnice a ptá se, kde jsou ostatní. Jeli moc pomalu, tak jsem jim ujel…Ha ha. Pivo a pivo. Ostatní dojíždějí. Jeli ve skupince a jsou vysmátí. Probíráme zážitky. Jak pojedu zítra, netuším. Asi autem. Zbytek cesty začíná krásným  sjezdem. Takhle by to šlo. Míjíme Sobotín. Na rovině nasazuje odpočinutá Anděla ďábelské tempo. Snažím se uviset. Naštěstí jsme brzy v cíli. Tachometr ukazuje 152 kilometrů. Jakých, to tam nenapíšou

 

Neděle.

Přispali jsme si do půl šesté. U snídaně upřesňujeme změny původně plánované trasy. Místo

Monterossa pojedeme na Jindřichov a pak na Jeseník. Startujeme znovu z Rapotína a brzy otáčíme doleva, kde se rýsuje zalesněný hřbet. Col de Jára (Žárovec, 620m.n.m) Úzká vedlejší silnička zvolna stoupá mezi roubenicemi až na vyhlídku pod lípou. Vypadá to, že nohy fungují. Jedeme s Víťou a Jirkou. Povídáme si, ale zátěžovým pásmům se raději vyhýbám. Nahoře stavíme a fotíme. Pod námi je Jindřichov. Krásný sjezd. Předjíždíme auto. Dole se napojujeme se na hlavní silnici a začínáme stoupat na druhý kopec Rammsteinpass (Ramzovské sedlo, 780 m.n.m.) Tak tohle nemám rád. Velmi mírné stoupání podél potoka  po hlavní silnici je občas proloženo prudkým, asi kilometrovým výjezdem. Bezejmenní ohlodávači nohou. Byla to věž- a ještě jedna věž- a ještě jedna věž- a bylo to vošklivýý. Sluníčko nabírá sílu a zase připaluje. Snažím se jet mravně. Držím se Honzy.  Konečně jsme nahoře. Stavíme a v hospodě doplňujeme vodu. Anděla si musí  fňuknout, že prý na ní pořád čekáme. To abych si oči vyplakal.. Sjíždíme do Jeseníka . Silnici někdo nedávno bombardoval. Dolů jedeme snad pomaleji než nahoru. Konečně asfalt. Rozjíždíme se, ale ve městě se zase stojí. Tentokrát na zmrzlinu. Chtěl bych jet vcelku aspoň 30 kilometrů!  Bigmigovic jdou na oběd. My ostatní pokračujeme na další vrch. Passo di Visi Ballerini Chaotici (Tady asi dlužím vysvětlení…nebo zkuste jinak přeložit rej víz, zkrátka Rejvíz, 800 m.n.m.) Šestikilometrové stoupání vede tentokrát lesem a je prokládáno serpentinami. To je ono. Jedeme s Honzou jako bratři a já si bedlivě střežím tepovou frekvenci. 145 až 150. Tak je to spravne, tak to ma byt…Hospoda na Rejvíze nás uvítá příjemnou zahrádkou. Zastavujeme na oběd a čekáme na BM.  Smažený hermelín, hranolky, zmrzlina…zůstávám u hovězího vývaru. Syn mě nechápe. Nežereš a pak chcípneš…Honza mi vysvětluje výhody piva jako iontového nápoje. Radši nic neříkám a dosypávám do vody MD. Včera jsem si s sebou nevzal na dosypání, jenže jsem nepočítal s tím, že budu tak často dolívat vodu. Ke konci jsem popíjel ionťák  v homeopatickém ředění.  Jirka znovu vysvětluje svou zkratku přes nejhlubší les…Snad to tu zná dobře. Konečně je tu Bigmig s Andělou. Nasedáme na kola a odbočujeme do temného hvozdu. Čeká nás jedno nebo dvě stoupání, podle toho, jestli bude průjezdná zkratka po vrstevnici. Cesta zvolna stoupá hlubokým lesem. S Pražáky se shodujeme se na dojmu: Brdy. I asfalt je stejně hrubý. Tu a tam někdo nadává. Mně se to líbí. Stejně nejedeme rychle. Nakrátko zastavujeme u rozcestníku s nápisem Kristovo loučení. Ale nikdo tu už není. Pokračujeme dál a cesta se zvedá. Stoupáme na Skinheadpass (sedlo Orlík, 1051 m.n.m.) a pak sjíždíme na rozcestí. Vlevo se po úbočí kopce táhne šotolinová pěšina. Zkratka po vrstevnici. Doprava asfaltka prudce padá do rokle. 500 metrů převýšení…. informuje Jirka mezi řečí. Díváme se po sobě a na hodinky…je rozhodnuto: šotolina. Někdy příště. Zvolna se prodíráme mezi oblázky. Slyším Bigmiga, jak říká: Dobře se dívej, Andělko, protože tudy už nikdy v životě nepojedeme…Mně šotolina zas tolik nevadí, některé silnice jsou v horším stavu…Za chvíli najíždíme zpátky na asfalt. Máš vzadu osmičku, povídá Jirka. No jo, Sora devítikolečko nemá.  Kouknu se na zadní kolo … aha. Zkratka po vrstevnici mě stála dva dráty. To se dá docentrovat. Jednou jsem dojel bez čtyř. Rovnám kolo a prudce sjíždíme dolů. Cesta je hrbatá a občas je napříč stružka. Zdá se mi, že slyším sprosté slovo. Za zatáčkou stojí ve škarpě Vítek. Má potrhaný dres a sedřený bok. Rozteklej asfalt klouže jako prase. Viď, Beloki.  Pokračujeme dál. V Bělé se domlouváme, že Bigmigovic nepojedou na Passo Brabenec.  Vydáváme se na Passo di Monterossa z druhé strany. Předposlední kopec. 9 kilometrů kolem 4-5%. Držím pravidelné tempo. Honza se mnou. Nemluvíme. Stoupání není prudké, ale snadné by teď bylo leda v autě.…Občas nás osvěží kouřící autobus. Konečně jsme u chaty. Doplňujeme vodu. Ukazujeme si na protilehlou horu  Ale já vím.. Sjíždíme a jdeme na to. Passo Brabenec No II . Z téhle strany je prý lehčí. I když … v neoficiálním Top10 českých kopců je na druhém místě svorně z obou stran. 14 km, 740 výškových metrů. Začínáme stoupat proti proudu Divoké Desné. Zpočátku to jde dobře a stačíme se bavit. Ve stoupání na hráz dolní nádrže hovor vázne. 12%.  Konečně uvidíme vodu. Výdýcháváme se a objíždíme jezero. Nad námi se cesta škrábe po úbočí.  Otáčíme o 180stupňů a loučíme se s řekou. Víťa je vepředu, jedeme ve třech s Jirkou a Honzou. Vyměňujeme si zajímavosti. Ještě 9 kilometrů. Ještě 650 metrů převýšení.  A tak dále. Vpravo je krásný výhled. Zatím se jede dobře. Tahle strana je snad opravdu lehčí Neříkejte to.. Míjíme betonové vchody do podsvětí a zvolna obtáčíme kopec. Přituhuje. Čím dál častěji musím ze sedla. Honza za mnou neuvěřitelně bojuje. Závidím mu lehčí převody. 13% ..hlásí Jirka.  400 metrů převýšení

Vydrápeme se nad zatáčku a v dálce zahlédnu vrtule…. Teď by to už mělo být lehčí. Jenže tomu tak není. Stále častěji slyším hlásit dvouciferný sklon. Zabte ho!  Jirka to vytuší a jede dopředu. Honza se rve jako lev. Znervózňuje mě jak funí. Já už nemůžu ani funět. Vpravo je krásný výhled. Není očí, které by jej spatřily. Vidím jen asfalt. Napojujeme se na cestu, kde jsme jeli včera. Skály a sněhové plotny. Kopec jako kráva. Včera jsme se tu projížděli a fotili. Dnes to snad nevyjedu. Znovu a znovu ze sedla. Rozcestí. Zbývá objet nádrž . Podlézám závoru a nohy s mi třesou. Značka omezuje rychlost na 60 km/h. Škoda  Konečně sklon povoluje. Zapadající slunce osvětluje celý Hrubý Jeseník. Hodně hrubý.  Ještě poslední 200m vyhup na hráz a už není kam stoupat. Odkládám kolo a svalím se do trávy. Nespi, umrzneš. Přijíždí Honza. Nemám slov, podávám mu ruku. Tu bližší. Volám domů a nikdo nevěří, že jsme ještě v horách. Odhadujeme, že dorazíme někdy v půlce týdne. Zbývá docvakat fotky na sněhovém poli pod vrcholem. Blbneme jako malí haranti. Navlékáme vesty a do cíle zbývá asi 30km sjezd. Užíváme si ho. Víťa s Jirkou zkoušejí maximální rychlost. Dostávají se přes 80. My s Honzou jedeme v klidu 70. Za Kouty je už  klesání mírné. Mladíci nás v tempu dotahují do hospody, kde už čekají Bigmigovci s večeří. Tachometr ukazuje rovných 150 kilometrů. Jakých, to nám sděluje Jirka. Za 2 dny máme 302 kilometrů a převýšení 5600 metrů. Pokud se nepochválíme sami, kdo to za nás udělá?  Hoši, děkujem.

Doslov:

Protože jsem to už po cestě slíbil, vyzdvihuji statečný výkon Anděly Bigmigové. Nemáš proč fňukat. Honzův výkon vyzdvihovat nemusím, vyplývá z textu. Moje představení na Pradědu se vyzdvihuje samo. Děkuji Staviteli, že vyzdvihl Jeseníky tolik do kopce.

Jako příští soustředění jsme si odhlasovali Maďarsko..

 

µFotodokumentace Bigmigµ

µFotodokumentace Jirkaµ

µFotodokumentace Kolbabaµ