Pohled na bodování Šlapky 2005.

 

Zamyslel jsem se nad způsobem bodování Šlapky 2005 a vyvodil jsem z toho několik poznatků.

 

Podívejme se na žebříček nikoliv podle bodů, ale podle pořadí. Body mohou být někdy zavádějící. V první 15ce jsou šlapky, které jezdí závody. Jezdí větší počet závodů a jezdí hlavně maratóny. Není tam nikdo kdo by se neobjevil na nějakém závodě, tudíž nemá vybojované místo jen za km.

 

1.

Bigmig

2.

Diablo

3.

Vyhup

4.

Kolíkáč

5.

Igor

6.

Miki

7.

Šemík

8.

Anděl

9.

Gejza

10.

Vlk

11.

Honza

12.

Soused

13.

Jura

14.

Jestřáb

15.

Aleš

 

Cíle a jejich dosažení:

  1.  Vyburcovat, šlapky k závodění, tedy ohodnotit více závody než najeté km  -  myslím jednoznačně splněno
  1.  Dát šanci ženám a starším šlapkám – díky výpočtu času od vítěze kategorie se i tento bod podařilo myslím splnit. 3 čtyřicátníci v první pětce a v první desítce dvě ženy.
  1.  Ohodnotit lépe maratóny před obyčejnými závody – taky splněno. V první desítce jel až na Vlka každý alespoň jeden maratón.
  1.  Ohodnotit více závody (KoefZ) na kterých se sejde větší množství šlapek tedy (konkurence) oproti závodům, kde jedou jen jedna nebo dvě šlapky – tady je to nejtěžší, ale myslím si že je taky splněno. Kromě Tater, a MTB Krále, kde byla malá účast. Tedy pouze 2 závodů z cca 40 za které asi mohlo být více bodů, byly ostatní závody obodovány fér.

 

Tedy až na pár vyjímek si myslím, že tento model je v maximálně míře spravedlivý. Samozřejmě že se nedá vždy ohodnotit vše jak asi má, ale tento cíl si model nikdy nekladl.

 

Pár komentářu k pořadí, na které mělo vliv těchto pár bodů a vůbec ke Šlapce:

Kdyby Vyhup odjel celou Veloseriii jako my ostatní, tak by mu nemohlo vítězství uniknout. Kdyby Soused jezdil veloserii určitě by byl v první desítce a Vlk jako loni mezi první pětkou. Ostatní místa myslím sedí přesně podle aktivity a dosažených výsledků na závodech.

 

Myslím si že Šlapka byla letos maximálně motivujícím faktorem pro všechny. Každý se chtěl zlepšovat a výrazná většina letos udělal velký skok dopředu. Motivace jsem si všiml nejen v čele ale především i na zadních pozicích žebříčku a to si myslím je to nejdůležitější.

 

Samozřejmě že jsem si všiml že současný systém má několik nedostatků a s výhledem na příští rok je potřeba je upravit. Především už Šlapka není jen záležitost Prahy, takže je potřeba respektovat možnosti ostatních nepražských Šlapek. Dále se pomalinku začíná prosazovat kromě maratonu i ultramaraton a to je třeba taky ohodnotit.

 

Hlavní problém současného bodování vznikl, když se vítězný čas nižší kategorie dostal před vítězný čas vyšší kategorie. Toto vzniklo letos několikrát na časovkách, že čas kategorie M40 byl lepší než Ultra čí Hobby. Řešení vidím v tom že, jestli dojde k tomuto problému budou se vyšší kategorie řídit časem nižším, tedy lepším. Nebudou tak M40 a jiné nižší kategorie poškozeni.

 

Další problém byl v tom, že na časovkách se občas při vyšší účasti rozdávalo více bodů než na maratónech. Já v tom zase takový problém nevidím, jde nám přece o tu účast a ta byla na některých časovkách úžasná. 18 členný vláček jako byl na R2, na ten nezapomenu a byla to spíš výjimka. Já bych to tak klidně nechal, případně bych přidal ještě nějaký bodík na maratónech, určitě bych nechtěl, aby se pak nestalo to, ze někdo přijede na závod a bude bez bodu kvůli velké účasti.

 

Odstup 5 bodu mezi jednotlivými pořadími je myslím důležitý. Je potřeba vidět že mezi sebou soupeří ty šlapky které jsou většinou v žebříčku blízko sebe a tudíž je to pro ně výzva získat alespoň o 5 bodů více. Jinak vše může sklouznout v pouhou účast na závodě.

 

Ultramaratóny. Ultramaratóny jsme ještě nebodovaly. Za ultramaratón bych přiděloval body podle délky závodu. Tedy body = 100 +(ujetá délka v km/10) pro posledního + 10b navíc pro každého lepšího. Zvážil bych tady dělat kategorie, protože je to jen o dojetí. Body bych počítal, i když dotyčný nedojede do cíle.

 

Čas vítěze, který určuje výpočet bych ponechal. Nemyslím si, že by čas někoho jiného ze středu nebo průměrný čas, či medián přinesl nějakou přidanou hodnotu do výpočtu. Tento čas je jednoznačně daný a motivující maximálně se k němu přiblížit. Systém bodování by měl být co nejjednodušší. Tady je další vzorec myslím zbytečný.

 

Bonifikace za bednu. Nemyslím si že je nutné přidávat body ještě za umístění na stupních vítězů. Někdy je to otázka náhody a konkurence se tam dostat. A to už je velká odměna.

 

Bonifikace za cokoliv jiného. Body do Šlapky si myslím by měli být jen za sportovní výkony. Také si nemyslím, že by se měla Šlapka volit. Není to volba miss. Také body za fotky, reportáže a videa bych neuděloval J.

 

KoefZ – tedy koeficient účasti na závodech nepůjde v této podobě použít pro příští sezónu, protože by diskriminoval mimopražské Šlapky, ale zrušit bych ho bez náhrady nechtěl, protože potom by nebyl žádný mechanismus, který by zvyšoval konkurenci a usměrňoval šlapky ke společné účasti na závodech.

Druhou variantou je počítat do šlapky třeba jen 20 nejlepších závodů, což se mi moc nelíbí, nebo prostě jen vybrat závody za které budou takzvané velké body, něco jako nasazené turnaje, a za závody kde půjde o bodů méně, jak to dělal svým způsobem koefZ.

Třetí varianta.

Navrhnul bych aby vsechny zavody co jsou (maji start) mimo Prahu a Stredocesky kraj byly osvobozeny od KoefZ, tedy meli KoefZ = 1 a Zavody v praze HobbyCup, UAC a KPO jeli podle staryho systemu. Tedy mimoprazaci budou zvyhodneny, a veloserie bude vzdy za 1. Coz vyresi i problem Tater a MTB maratonu. Pokusim se to stihnout zapracovat do VH.