ŠLAPKA TO JE HANDICAP

Motto:

Každý může být vítězem !

Trvalá motivace

Jednoduchost

A co ti nejlepší ?

 

Základem je poznání, že Šlapky jsou týmem s výkonností velice rozmanitou. Tomu také odpovídá  to, že kaźdý má i jiné sportovní moźnosti, podle nichž si stanovuje cíle. Níže popsaný model toto respektuje a umožňuje každému dosáhnout viditelného a ostaními Šlapkami respektovaného a podporovaného úspěchu. K tomu se hodí každému nastavit laťku/handicap (podobně jako pŕi dostizích, golfu či judu – i v těchto sportech bylo třeba gentlemensky vyřeśit problém s velkou rozdílností výkonosti resp. sportovního uméní)  podle jeho výkonnosti a poměŕovat ho nikoli s výkony jiných, ale oproti této jeho laťce, byť společně s ostaními Šlapkami.

 

Model sestává z následujícich kroků:

 

1. Nastavení laťky/handicapu. Laťka/handicap Šlapky se v rámci minimalizace úsilí nastavuje měsíčně. Laťka/handicap Šlapky je aritmetickým průměrem dosažených výsledků v závodech, které Šlapka absolvuje od počátku roku. Dosažený výsledek je poměrem Čas absolutního vítěze/Čas Šlapky. Laťka/handicap Šlapky platná pro kalendářní  měsíc je aritmetickým průměrem dosaženým ke konci minulého kalendářního měsíce.

 

Na začátku roku, pro první měsíc, v němž Šlapka závodí  (případně pro novou Šlapku) se nastaví laťka na základě průměru mezi loňským (či dosud absolvovaným) nejdelším a nejkratším závodem, který šlapka absolvovala. Pro dalśí měsíce už se tento průměr ignoruje a počítají pouze výsledky v daném kalendářním roce.

 

2. Individuální výsledek závodu v rámci Šlapky 2006 se pro každou Šlapku, která dojede určí takto.  (Čas absolutního vítěze/Čas Šlapky)/Laťka.

 

3. Pořadí Šlapek v rámci bodování se tak že se seřadí Individuální výsledky sestupně. Vítězí tedy Šlapka s nejvyśsím poměrem (Čas absolutního vítěze/Čas Šlapky)/Laťka Šlapky.

 

4. přiřazení bodů … nechávám k diskuzi bodové odstupy atd.

= Staćilo by asi i jenom prostě Poslední Šlapce dát bod a směrem k první po bodu pŕidávat.

= Druhou možností je převést Individuální výsledek na body vynásobením jakýmkoli předeme stanoveným číslem (včetně jedné)  a získat tak model, který nezávisí na počtu šlapek,

= Případně součtem bodů za umistění mezi Šlapkami a  přísslušně vynásobeného Individuálního výsledek

 

5. Šlapka, která závod nedojede se stejně jako její výsledek nikam nepočítá.

 

 

 

 

 

Co model znamená v praxi?

Motivace= Kaźdý jede jak nejlíp umí, protože na tom závisí Individuální výsledek Šlapky. = bod 2.

Kaďý může vyhrát= nejlepśí v závodě je ten, kdo zajede nejlépe oproti své vlastní Laťce/handicapu

Motivace= Nepovedené závody se pŕi usilovném tréninku dají dohnat, neboťe vedou ke snížení laťky/handicapu. Nejlepśi by mélo být soustavné zlepśování. A to vśichni chceme, kdo to dokáže je prostě Šlapka.

Kaďý může vyhrát =Model má jistou míru nahodilosti a proto vyhrát může skutečně každý – stejné  jako u dostihů – proto se více sází na dostihy než na F1, kdyź vyhrával Schumacher.

Jednoduchost = Je to zatím nejjednodušší model, co jsme méli. Stačí znát čas absolutního vítěze a časy šlapek. Pak už se to jen dělí a průměruje – Žádné kategorie, žádné různé délky, žádné převýšení. Vśe je jenom vztaženo k základní otázce – jel jsem lépe neže se čekalo nebo ne?

A co ti nejlepśí? = Model asi není tím nejvýhodnějśím resp. nejspravedlivějším  pro nejlepśí cyklisty naśeho týmu. Ty vśak snadno poznáme z jejich Laťky neboli Handicapu .   Navrhuji proto zveřejňovat  Laťky/handicapy (třeba vynásobené 1000)  napŕ. Deseti nejlepśich Šlapek jak v jednotlivých mésících tak na konci roku – případně v jednotlivých kategoriích (třeba po pěti…. ) s vysvétlením, že se jedná o nejlepśí závodníky z řad Šlapek,  tedy s  nejvyśšími handicapy.  (Hancicap 1000=Šlapka vyhraje kam přijde)  Podle handicapů se též bude nominovat do soutěźí týmů,  rośtu na časovky, MR, MS, Závod Míru, Tour de France a podobně. Samotná soutěž Šlapka  pak bude soutěží Handicapovou,  podobně jak je známo z dostihů – tam je cíl stejný – dát šanci všem koňům a ućinit sázení vzruśujíći hrou. (Za sebe říkám, že vzrušení ze hry u mne dokáže nahradit  nedosažitelnost  vítězství.)  Šlapka s nejlepším Handicapem je beze všech diskuzí Nejlepśím závodníkem Šlapek. Dále se dá měŕit měsíční, roční, životní,…. změna Handicapu atd.

 

 

Pozn. Pod čarou: Model nezviditelňuje dosažené pořadí v závodě . K tomu by bylo nutno místo času vítěze a šlapky stanovovat Laťku i Individuální výsledek z poměru  Celkový počet dojetých závodníků a absolutního pořadí šlapky. To už vyžaduje více počítání a ne vždy je počet dojetých závodníků znám. Rozptyl hodnot by byl asi mnohem větśí a soutěž jeśtě zajímavější ale neúmérně  komplikovaná.