Poslední šlápnutí

28.10.2004

 

účastníci:

Berka Vladimír - Vlk

Hrubešová Anděla - Anděl

Litera Martin - Soused

Jermolajev Igor

Pravda Michal

Mareš Jan - Honza

Novák Michal (CFC Kladno)

Novák Vít (CFC Kladno)

Pohl Jiří (JZM)

Sýkora Robert - Kolíkáč

Šimek Michael - Kotě

 

doprovodný tým:

Literová Martina se synem Matějem

Pravdová Simona - „Síma“ se synem Lukášem

Sýkorová Kateřina - „Káťa“ s dcerou Veronikou

 

Co nás čekalo: propozice

 

Komentáře účastníků:

 

Kolíkáč

Historicky první „Vinošlapácký závod“, Honza vymyslel krásný okruh, předpověď slibovala teplo a hlavně nedeštivo a tak jsem se hodně těšil ... Mrzelo mě jen, že se některé Šlapky zalekly snad ranní mlhy nebo své formy a nepřijely ... no škoda, mohl to být pořádný souboj. Ale i tak to bylo nakonec parádní, přijel horký favorit Víťa Novák s tátou, Jirka Pohl na MTB, stabilně jezdící Šlapky a v průběhu závodu překvapivě i Michal Pravda s rodinou.

Start trochu narušoval Kotě, který musel měnit svoji přední duši, a tak se nakonec až v 11:09 hod. slavnostně odstartovalo a 10-ti hlavý „dav“ se opřel do pedálů. Přes veškeré návrhy, že se pojede volně alespoň jeden okruh se na špici usadil Víťa a začal točit rychlost II.divize UAC. Za ním se v závětří jako had táhli ostatní, šetřící síly do dalších okruhů. Bohužel nám ve Vysokém Újezdu rozkopali část silnice a bahno se rozjezdilo po přilehlých cestách a tak jsme tu měli i cyklokrosovou vložku. To už se na špici začalo pravidelně střídat, Jirka, Soused, Kotě a Kolíkáč se snažili Víťovi pomoci. Jako správný otec se syna držel i Michal Novák. V rychlém sjezdu do Tachlovic se pole moc neroztrhalo, ale v houpácích před cílovou rovinkou prvního kola začali někteří závodníci odpadávat a na Víťu se přilepila smůla v podobě defektu, a tak se čelo smrsklo na čtveřici Jirka, Kotě, Soused, Kolíkáč. První okruh jsme měli pod 17 minut a tempo neupadalo. Stále se pravidelně střídalo až do chvíle, kdy před Vysokým Újezdem odstoupil Kotě pro změnu s defektem na zadním kole.

No a rázem jsme byli ve třech a to nám vydrželo až do posledního okruhu. Oťukával jsem si soupeře, furt jsem nemohl uvěřit tomu, že se Soused udrží, ale ten jel famózně, nechtěl jsem připustit závěrečný hromadný spurt, ve kterém jsem si moc nevěřil, protože i Jirka, ačkoliv na MTB, si zrychloval, kdy se mu zachtělo. A tak jsem na začátku posledního okruhu zavtipkoval: „Teď to bude hlavně o taktice ...“, Soused na to: „Já vím o taktice prd ...“ a já mu možná, a to mi došlo až za chvíli, nechtěně napovídám: „No to jo Sousede, ty nevíš nic o taktice jo ? Teď nám v tom sjezdu ujedeš a vyhraješ ...“ Museli jsme ještě společně odrazit pár útoků Jirky a pak to přišlo ... sjezd z Vysokého Újezda Soused roztočil k 60 km/hod., Jirka se za něj pověsil, já se občerstvoval, jak bylo zvykem v předešlých okruzích a rázem tam naskočila asi 20 m díra, která za nic na světě nešla sjet. Točil jsem 53/11, ale Soused to neskutečně rozdupával, zatáčku k Tachlovicím navzdory štěrku prolétl jako vítr a už se hnal za statečně bojující Andělou, kterou jsme dojeli o jeden okruh. Pozbýval jsem veškeré naděje na vítězství, naštěstí před Tachlovicemi Jirka zvolnil, já jsem si řekl: naperu to až k tý křižovatce a tam půjdu na brzdy, věřil jsem, že Soused trochu zpomalí, ale on ne, ani nezahlásil, že je volno a už si to svištěl k cíli. Předposlední houpák, moje šance, teď nebo nikdy, dupu co to dá, začíná mě píchat v boku, jo to je přesně to co potřebuji, Jirka se vyváží za mnou, Soused se začíná přibližovat, možná se to ještě podaří, Soused se s hrůzou otáčí, už jsem těsně za ním, na té rovince před posledním brdkem ho předjíždím, ale ještě není vyhráno, teď to ještě vydržet až do cíle. Euforie mě žene vpřed, udělal jsme si náskok asi 100 m, který sice v cílové rovince ještě Soused stáhl, ale už je to pro mě dobré, projíždíme za jásotu doprovodného týmu do cíle ...

Bylo to velmi vyrovnané, a s velkou dávkou štěstí jsem vyhrál, Kotě s Víťou měli smůlu, Soused mi zle šlapal na paty, byl to okruh jak stvořený pro něj, to on umí, Jirka předvedl parádní formu a jen díky tomu, že jel na MTB jsem ho předjel. Smůlu měl i Igor, který píchnul, svoje ambice do příští sezóny prokázal Vlk, který ačkoliv kroužil sám, tak měl ztrátu jenom 6 min na naší skupinku, Michal Novák udržel svůj náskok před dotírajícím a skvěle jedoucím Honzou, Anděla si to prožila sama, ale byla v cíli spokojená a o tom to je ...

 

 

Michal Novák - Kolbaba - CFC Kladno (kladenský dopisovatel)

Pohádka : „Jak Kolbaba se Šlapkami slavili 28.říjen“

Jednoho podzimního rána vykoukl pan Kolbaba z okna a nestačil se divit. Všude na domech, na sloupech, lampách i stožárech, ba i na autobusech vlály červenomodrobílé vlajky, lidé byli slavnostně oblečeni a usmívali se na sebe. To bude asi nějaká sláva, povídá pan Kolbaba. Já vím, co to je, povídá Vítek od počítače, dnes přece Vinohradské Šlapky pořádají nultý ročník slavného závodu „Poslední šlápnutí“. Aha, řekl pan Kolbaba, v novinách psali, že večer bude pan president předávat na Hradě ceny, to bychom si neměli nechat ujít. A šli. Vítek přinesl ze sklepa kola, pan Kolbaba připravil automobil, převlékli se a vyrazili. Po cestě se zdravili s usměvavými řidiči a nepronesli ani nezaslechli jediné sprosté slovo. Jeli přes Unhošť a Červený Újezd, Ptice a Úhonice dál přes Rudnou až k tachlovické silnici. Auto si vesele broukalo a za chvíli byli na místě. Tam Vám bylo Šlapek! Všude kam se podíváte samé oranžové dresy, byl tam Honza a Kolíkáč, Soused i Anděl, Kotě a vousatý Igor i Vlka zahlédli a Michala Pravdu, ba i jeden cyklista na mauntinovém bajku přijel. Všichni nedočkaví, jen jen vyrazit. U silnice stály slavnostně přistrojené ženy a děti s vlaječkami. Pan Kolbaba a Vitek pozdravili, zaparkovali automobil, sundali kola a odebrali se ke startu. Pak paní Kolíkáčová zavelela a závod byl zahájen.

Nejrychlejší Šlapky na čele pelotonu rozjely spolu s Vítkem veliké tempo, až pan Kolbaba stěží popadal dech. Okolo se míhaly vesnice a značky a sedláci v polích, vyplašení zajíci i dělníci u výkopů jen tak tak uskakovali z cesty. Pan Kolbaba pevně svíral řídítka a ustaraně sledoval svůj tepoměr, výhrůžně se blížící 180. Ve stoupání za Kuchařem nohy poprvé zaskřípaly, ale Vítek se jen zasmál – to jedeme, panečku!

Pan Kolbaba nemluvil, jen se posunul na konec skupiny. Několik ostrých pravoúhlých zatáček prověřilo řidičské schopnosti všech závodníků a pak přišlo další stoupání před nájezdem do druhého kola. Nohy zaskřípaly podruhé a pak se zastavily. Pan Kolbaba osaměl a smutně se rozhlížel po liduprázdné silnici. Když spatřil přijíždějícího Vlka, chtěl se přidat se k němu, ale ani vlčí tempo nebylo to pravé. Netrvalo dlouho a i Vlk zmizel v dáli. Unavený a posmutnělý přijel pan Kolbaba do cílové rovinky, kde uviděl v příkopě Vítka, který měnil duši, klel a všelijak se rouhal. Ve druhém kole začal foukat nepříjemný protivítr a pan Kolbaba jen lamentoval, jaký to byl ťulpas, trulant, hlupák a nerozuma, když takhle přepálil tempo. Vesnice a značky okolo silnice se už nemíhaly, ale jen zvolna sunuly, zajíci v poli klidně pokukovali a dělníci u výkopů se chápavě usmívali. U jednoho příkopu potkal pan Kolbaba osamělé Kotě bez duše. Až vymění a sjede se s Vítkem, tak mě brzy dostihnou, pomyslel si, pozdravil a sunul se dál. Druhé kolo a po něm třetí. Na konci třetího okruhu za sebou uviděl červený puntík, který se brzy zvětšil v přijíždějícího cyklistu. To bude Kotě, řekl si pan Kolbaba a zkusil přišlápnout a pak ještě a znova a ejhle - odpočaté nohy přestaly skřípat a kola se otáčela stále rychleji. V konci třetího okruhu už pan Kolbaba uháněl jako o závod, ve čtvrtém kole jako k ohni a v pátém jako od ohně. Stále se ustaraně ohlížel, kdy už ho protivník dohoní, ale nikdo ho nedohonil. Když pak popáté a naposledy proťal cílovou pásku, slezl s kola a pozdravil čtyři jezdce před sebou. Zejména blahopřál vítěznému Kolíkáčovi, který byl ze všech nejrychlejší, nejstatečnější a nejobratnější, neupadl ani nepíchl. Mezitím se v cíli ukázal červený stíhač a nebylo to Kotě, byl to tempista Honza, po něm dorazil i Kotě a Igor a Anděl, jen Vítek stále ne. Ustaraný pan Kolbaba se jej vydal hledat a nalezl ho v příkopě ve Vysokém Újezdě zabláceného, otrhaného a odřeného, bez duší a neslušného. Dál už nemluvili, vyměnili, nahustili, dojeli a naložili. Zbytek oslavy pak strávili v hostinci v Řeporyjích, kde si všichni společně pochvalovali, jak se letos ten 28. říjen pěkně vydařil.

 

bVýsledkyb

µFotodokumentace a videoą

Diskuze