Časovka do kopce - Zadní Kopanina 2003 - silnice

18.10.2003

 

účastníci:

Hrubeš Petr - Bigmig

Kocian Martin - Svorada

Litera Martin

Mareš Jan - Honza

Sýkora Robert - Kolíkáč

 

doprovodný tým:

Hrubešová Anděla se syny Františkem a Jéňou

Kocianová Věra

Literová Martina

Sýkorová Kateřina s dcerou Veronikou

 

 

 

Co nás čekalo:

délka 4,3km, převýšení 128m, průměrné stoupání 3,4%

 

Kopanina  Očima   Bigmiga

Poslední letošní časovka do kopce byla pro mě určitě největší zážitek ze všech. Parta, atmosféra, výkony, počasí, fanclub Šlapek - všechno klaplo jak mělo, možná jen, že ten Adam chyběl. Ale asi by nás už bylo moc v šesti J.

Když se jede na domácí půdě, tak se chce každý vytáhnout, tím spíš, že tuhle trať má člověk rozebranou do každého kamínku na silnici. Při trénincích jsem dokonce zkoušel jet část stoupání ve stoje, a byl z toho rekord 10:57, ale to jistě uznáte není pro mě typické. Závod je ale něco úplně jiného, to se potvrdilo v sobotu vrchovatě. Ta atmosféra vyždímá z člověka všechno, zvlášť když ví, že nahoře na něho mrznou nejbližší a očekávají podívanou.

Ale co. Kolo má člověk za ten rok máknuté a víc už nenatrénuje. Body do Šlapky roku je třeba sbírat, kde to jde. Na Silvestra se bude počítat každý čtvrtbodík. Přichází tedy na scénu diplomacie. Úkol dneška zní: Nabrat do Šlapek každého, kdo vydrží sedět na kole alespoň čtvrt hodiny a dojede do cíle. Taky jsem mezi ty příchozí v srpnu patřil. J  Narychlo upečený start Svorady, který dojel z časovky rovnou do práce k notebooku a tam si také změřil čas, což se mu ale do výsledkové listiny nemůže počítat a prakticky v posledních minutách sehnaného Martina Literu zvaného „Soused“ též „Nadsoused“, který zvýšil konkurenci v týmu a hlavně přirozdělil body do soutěže Šlapek neb s horským kolem byl velmi hendikepován ale zase sklidil největší ovace našeho velmi početného publika. Tak to je další vítězství. Á... vo tom to je.

Tak radši k závodu. Jak už jsem řekl. Počasí bylo na říjen super. Azuro, 12°C, na slunci to hřálo, v lese ne. Startovní čísla máme 3 - Svorada, 6 - Nadsoused, 9 - Honza, 10 - Kolíkáč, a 11 - Já (Bigmig). Je to parádní vláček. Na startu ještě sledujeme válce, na kterých jeden borec trénuje před závodem, ale to už se všichni soustředíme na závod.

Hned, jak mi pípnul start, začal jsem to točit. Vlhký studený vzduch ale vyvolává pocit, že to nějak nejede. Chvílemi si i říkám, že to asi nebude můj den, ale jedu co to dá. Hned za prvním kratším stoupáním, v usedlosti Cikánka se mi plete do cesty vůz autoškoly. To snad není pravda. To už je na této trati podruhé. Zase jsem ztratil nějaké sekundy. Autoškolu drsně předjíždím v zatáčce a už se řítím k hlavnímu stupání. Po dvou zatáčkách vidím Honzu a metr před ním růžovou přilbu Kolíkáče. Překvapuje mě, že jsem tak blízko, ale je to optický klam, protože jsou v prudkém stoupání, zatímco já se ještě vezu. Nicméně při výjezdu z lesa mám Kolíkáče tak na 20m. Sjezd na Zmrzlík byl ve znamení udržování stejného odstupu, protože fouká vítr proti a nechci plýtvat silami. Teprve v posledním stoupání na horizont, kde už je vidět i dojíždějící Nadsoused se mi daří Kolíkáče předjet. Pro fotografy dokonce vstávám ze sedla a spurtuji. Čekám útok z druhé pozice, ale ten nepřichází.

A je to. Teď následuje už jen vítězné kašlání plivání a další rozdejchávání. Nejbližší nás radostí objímají. Jsou ale viditelně promrzlejší i když to nedávají najevo.

Jdeme to zapít a zajíst do restaurace u Čápa.

 

Větřík

 

Svorada

Trhák Bigmiga

Honza

Doplňování ...

... energie

 

Bábovka

Verča s Fandou

Výčepák

Sýr

Steak

Pivo

 

Kolíkáč poznamenal:

Chladné ráno s teplotou okolo nuly, ale modré nebe bez mráčků nás přivítalo k poslední letošní časovce do kopce. Diky Bigmigovi jsme jeli historicky v největším počtu, a tak za vítězství se bralo neskutečných 25 bodů do Šlapky. No málem bych zapomněl, na Králi Šumavy MTB v roce 2002 nás bylo ještě o jednoho víc, ale to jsme ještě neměli oddílovou soutěž...

Azil u Bigmigů se nám zamlouval, Svorada se mohl plně soustředit na svoje "e-obchody", no a všichni ostatní se těšili na cílovou polévku. Pro zahřátí jsme se rozjížděli, dole u startu okukovali válce, a pak se již začalo závodit. Nejdřív vyrazil Svorada s číslem 3, po chvíli "soused" alias Martin s číslem 6 a poté osvědčené pořadí Honza (9), Kolíkáč (10) a Bigmig (11). (Jen Adam (a ostatní) scházeli.)

K vlastnímu závodu:

Jel jsem s heslem: "Bigmig mě nesmí dojet", ale bohužel ve spodní rovinatější pasáži mě to moc nejelo, nějak jsem se podvědomě šetřil, takže Honzu jsem dojel až v prvních strmějších serpentinách, stále jsem se ohlížel kde je "Banesto", a při předjetí Honzy jsem si ještě shodil řetěz obdobně jako na Brdském dvoukole, a tak v dalších zatáčkách jsem uviděl Bigmiga jak předjíždí Honzu. Největší stoupání časovky jsem zvládl docela v pohodě a následnou rovinatější část do Zmrzlíku jsem dupal naplno, ale Bigmig jel skvěle a neustále se mi přibližoval. Ze Zmrzlíku do cíle jsem již neměl v sobě dostatek sil k závěrečnému trháku a tak mě Bigmig asi 100m před cílem předjel a slavně zvítězil.

Polévka i bábovka od doprovodného týmu byla vynikající a též tiskovka se povedla na výtečnou, protože na toto roční období nám fantasticky přálo počasí, takže se již všichni těšíme na první jarní závody a možná ještě na jeden letošní - Vinošlapácký -  opravdu již poslední.

¹Video z tiskové konference ve formátu *.wmv (velikost 1,6MB)¹

 

Jak jsme dopadli …

 

 

 

 

celkové

pořadí

startovní číslo

příjmení a jméno

r.č.

kategorie

pořadí v kategorii

pořadí ve Šlapkách

čas (hod.)

délka (km)

průměr (km/hod)

34

11

HRUBEŠ Petr

72

HOBBY

14

1

(25b.)

00:10:30

4,3

24,60

47

10

SÝKORA Robert

72

HOBBY

17

2

(20b.)

00:11:04

4,3

23,30

66

9

MAREŠ Jan

43

M 50+

8

3

(15b.)

00:12:45

4,3

20,20

68

6

LITERA Martin

72

HOBBY

23

4

(10b.)

00:12:46

4,3

20,20

71

3

KOCIAN Martin

72

HOBBY

24

5

(5b.)

00:13:08

4,3

19,60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

… a pro srovnání nejlepší a nejhorší v kategoriích

 

 

 

11

16

Drechsler Petr

73

HOBBY

1

 

00:09:37

4,3

26,80

73

68

Jaroš Petr

73

HOBBY

25

 

00:13:20

4,3

19,30

7

38

Burgr Josef

52

M 50+

1

 

00:09:14

4,3

27,90

77

14

Kouřimský Karel

50

M 50+

14

 

00:16:35

4,3

15,60

 

Celkové výsledky