Král Šumavy 2001 - MTB

26.05.2001

 

účastníci:

Sýkora Robert – Kolíkáč

Zvára Martin - Zvary

 

doprovodný tým:

Katka - manželka Kolíkače

 

 

Co nás čekalo ?

krátká trasa - 68km - převýšení 1800m

 

Průběh závodu:

 

Budíček v 5,00 hod., zdravá a energetická snídaně a Kolíkáč vyráží i s Katkou do Berouna za Martinem. V 6,10 v Branislavově ulici zahrádka na auto, biky na zahrádku, Zvary do auta a razíme směr Klatovy. Plzní projíždíme bez problémů a v 7,45 hod jsme v Klatovech. Dle šipek zajíždíme k ZŠ, kde probíhá prezentace. Zaregistrování, Kolíkáč má startovní číslo 1958, Zvary 1959, dostáváme energo týči a gely.

 

Po registraci

Triko s logem

 

Poslední přípravy, nasazování chipů, ladění strojů a jedem na náměstí ke startu. Neuvěřitelné množství bikerů na všech možných strojích různých "světových výrobců", kotoučové brzdy, celoodpružená kola, klipsny, nášlapné pedály, ale i omlácené a zrezlé stroje s blatníky a nosičem.

Většina účastníků ohozena do nových zářivých dresů, ale jsou i závodníci v teplákách a bavlněných tričkách. V 9,00 hodin, dne 26.05.2001, při teplotě 20°C a naprostém sunshinu zní startovní výstřely a kolona cca 2000 lidí se dává do pohybu, nedá se jet na kole, takže se jde pěšky a stroje se tlačí. Těsně před startovním kobercem nasedáme do sedel, chipy se písknutím registrují a náš čas začíná ubíhat a my se vydáváme vstříc masochistickému dni.

 

Těsně před startem

Už se to rozjíždí

Kolíkáč po startu

Zvary po startu

 

Smůla pro Martina začíná a i končí hned po startu, protože prvním zacvakáním gripů shazuje řetěz. Malou ztrátu doháníme na asfaltovém úseku, který bohužel končí asi po jednom kilometru. Masa lidí, která jela v šesti - až osmistupech na široké asfaltce se musí vejít na polní cestu, kde jsou vyjeté dvě koleje od traktoru...začíná neskutečná zácpa, všichni sesedají a jde se pěšky. První kopec, který neprověří cyklistické zdatnosti, ale spíše zkušenosti ze závodu Praha-Prčice. Následuje sjezd již v sedle, ale před dalším stoupáním znovu konečná a tlačíme. Stejný průběh závodu je cca do 10 km, kde po prvním brodu, kde výška vody dosahuje přibližně ke šlapacímu středu a bahno cáká do brejlí, se peleton trhá a dá se jet. Je slušné sucho, takže polní cesty jsou jak stvořené pro alergiky. První občerstvovačka je spíše na doplnění tekutin, ale nějaký banánek si taky loupnem. Přichází i první nebezpečný sjezd, kde v úzkém korytu, který je vymlet od vody a gum předešlých jezdců, je pravděpodobnost pádu značná, ještě že máme helmy. Na druhou občerstvovačku přijíždí Kolíkáč asi s 3 min. náskokem před Zvarym. Žerem na co přijdeme, rohlíky se sýrem a salámem, banány, pomeranče, sladké koláčky a chlastáme ionťák a pivko, někteří zoufalci rum a fernet....

 

Kolíkáč v Městišti

 

Zvary přijíždí…

 

… a dlabe

Dlabem oba

 

Katka vše dobře našla a natáčí nás na kameru a fotí. Zvary odhazuje přebytečné věci a asi po 10 min. obžerstvení razíme dál. Čekají nás mohutné stoupání, které nelze ušlápnout a i kruté sjezdy, které nelze ustát v sedle. Každých asi cca 500 m jsou vidět zoufalí bikeři s defektem, píchlá kola, přetrhané řetězy, urvané přehazovačky či křeče v nohách. Jsou i frajeři, kteří tento závod jedou snad jen proto, aby se předvedli ve sjezdech. Do kopců tlačí a sjezdy na svých plně odpérovaných mašinách jedou bez použití brzd a ten pocit bychom vám přáli zažít, když si to okolo vás v 50 km rychlosti prosviští šílenec v úseku, který by člověk raději sešel pěšky. Jsou vidět pády, zkřečovaní závodníci, závodnice jedoucí pouze ve spodním prádle....Brod, který čeká maratónce po krutém sjezdu je opravdu záživný. Voda dosahuje nad kolena a jedna závodnice po pádu do ledové vody prohlašuje kouzelnou větu:" Teď asi zmrznu...". Na třetí občerstvení přijíždí Kolíkáč s 2 min. náskokem před Zvarym a doplňují nezbytné tekutiny a energii. Katka znovu nachází zapadlou vesničku někde v šumavských hvozdech, kde je tento bufet umístěn a zásobuje závodníky masážním gelem. Trať se spojuje s tratí 100 km a předjíždí nás nadupaní machři, nechápem, kde berou sílu... Jsou místa, kde se cítíme trapně, když tlačíme biky do „nepřekonatelného“ kopce a zezadu se ozve jemným hláskem zničující věta „kluci, pozor, jedu zleva“ a bez problémů nás předjede subtilní závodnice. Blíží se poslední kopce a Zvary se nadechuje k závěrečnému útoku. Sjezdy jezdí na hranici svých možností, ruce má vymlácené od neustálých pecek do přední vidlice, na asfaltových úsecích roztáčí pedály do neuvěřitelné frekvence. Kolíkáč se ho drží zuby nehty. Při vjezdu do Klatov chytá Kolíkáče po přehození na těžší převod křeč do pravého stehna, ale stále se snaží udržet Zvaryho. Kolíkačovo kolo se změnilo v orchestrion, prach z cesty ulpěl na řetězu a při každém šlápnutí vydává melodické zvuky, které se mění dle poměru převodů. Kilometr před cílem se Kolíkáč snaží v mírném kopci o únik, ale Zvary se ho drží. Na vrcholu kopce již oba řvou „nadšením“ z bolesti praskajících svalů a přihlížející jsou okouzleni. Při vjezdu na fotbalový stadion je Zvary stále v čele a při výběhu po schodech na atletický stadion předbíhá agresivně shluk závodníků. Na Kolíkáčův návrh, že projedou cílem společně - nereaguje. Dojezd je řešen úzkým koridorem okolo běžecké dráhy, těsně před cílovým kobercem Zvary nasadí k závěrečnému trháku a Kolíkáče už před sebe nepustí, chipy hvízdají a vyhrává. Hned po dojetí cílem maratónci dostávají osvěžující nápoje a poskytují první rozhovory, Katka vše filmuje.

 

Cílová páska

Žíža v cíli

 

Jsou vidět i závodníci, kteří dojíždí se zlomenými řídítky, kde pravou část řídítek nahrazuje větev. Najdou se i tací, kteří ztratili cestou sedlo. Následuje mytí biků, sprcha, guláš, pivko a závěrečné vyhlášení výsledků. Zjišťujeme, že naše časy jsou velmi průměrné a že některé “závodnice” jeli o hodně lépe. Hodnotné ceny jsou losované, Kolíkáč vyhrává nářadíčko na kolo a fusekle značky Author, které mu osobně daroval ředitel závodu „Fanouš“, aby už Kolíkáč konečně opustil pódium. Zvary zjišťuje, že je na 812 místě a Kolíkáč na 813. Jaké je však překvapení, když na výsledkové listině na Interfernetu mají oba závodníci naprosto stejné časy a tím pádem se dělí o 812-813 místo.

 

Jak jsme dopadli …

startovní číslo

příjmení a jméno

r.č.

bydliště

kategorie

pořadí v kategorii

čas (hod.)

délka (km)

průměr (km/hod)

1959

ZVÁRA Martin

70

Beroun 2

MK

812

06:19:23,0

68

10,75

1958

SÝKORA Robert

72

Praha 2

MK

813

06:19:23,0

68

10,75

 

… a pro srovnání nejlepší a nejhorší v kategorii MK – muži - krátká trať

2005

KOBR Otakar

74

Vrchlabí

MK

1

03:06:39,0

68

21,86

1585

MUSIL Zdeněk

72

Praha 10

MK

1280

09:58:09,0

68

6,82

 

 

Celkové výsledky najdete na http://www.klatovynet.cz/triatlon/2001/v-ksh-mk.htm